Talasasti dom sa zelenim krovom u Francuskoj

06.12.2013. | Inhabitat

Arhitekta Patrik Nado (Patrick Nadeau) projektovao je Kuću talas (La Maison-vague) sa zelenim krovom kao jednu od 63 eksperimentalnih kuća koje se grade blizu Remsa u Francuskoj. Polucilindrična ljuska sa vegetacijom ima ulogu toplotne izolacije i klizi lagano kako bi zaštitio prostor kuće, dok se obod koji okružuje drvenu ljusku transformiše u veliku klupu.

Talasasta kuća ima dva sprata. Na prizemnom nivou se nalazi dnevni boravak, kuhinja i multimedijalni prostor koji se otvara ka spoljašnjosti preko kliznih zidova. Gornji nivo kuće ima dve spavaće sobe i kupatilo do koga se dolazi preko mezanina. Celokupna struktura je napravljena od drveta, sa temeljima od betona i zidovima od polikarbonata.

Krov poseduje automatski sistem navodnjavanja i mehanizam za zadržavanje vode. Posebna šema sadnje biljaka, koja obavija celu zapadnu i severnu fasadu zgrade, projektovana je u saradnji između arhitekte Nadoa i pejzažnog biro Ecovégétal. Ona uključuje specijalne vrste biljaka i trava koje se mogu prilagoditi surovim klimatskim uslovima i zahtevaju minimalno održavanje. Lavanda, majčina dušica i drugo malo aromatično bilje je rasuto širom površine krova.

Kuća menja svoj izgled sa godišnjim dobima i simbolizuje okeanski talas ili otvorenu poljanu, a deluje kao živo, raznovrsno mikrostanište za inskete i ptice.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Katarina 18.04.2021.
Kada i gde se moze konkurisati za subvencij...
PERA 17.04.2021.
Kada I gde mogu da konkurisem
Milan 17.04.2021.
Ljudi, prvo pažljivo pročitajte vest pa ond...
Sasa 17.04.2021.
Molim vas obavestite kad je prijava za subv...
Latinka 16.04.2021.
Gde mogu da se prijavim za stolariju pošto ...