INFONET-468X60-BANNER

Kompanija Philips razvija tepihe sa LED-om koji zamenjuju javne znakove

05.12.2013. | Gizmag

Nakon razvijanja nekih inovativnih načina za dodavanje LED dioda u tapete, pa čak i u poleđinu televizora, izgleda da je sada kompanija Philips usredsredila svoju pažnju na razvijanje osvetljenje poda pod našim nogama. Kompanija se nedavno udružila sa kompanijom Desso, proizvođačem tepiha visokog kvaliteta, kako bi stvorili novi tip tepiha u koji su ugrađene LED diode koje mogu da pretvore bilo koju površinu na podu u prilagodljivu mrežu rasvete.

Projekat je još uvek u povoju, tako da nijedna kompanija nije otkrila mnogo detalja o tome kako će finalni proizvod zapravo raditi, pa čak ni koji je službeni naziv za njega. Jedino što su do sada spomenuli jeste da će on uključivati sloj LED dioda ispod posebnog tepiha koji prenosi svetlost, dajući mu izgled običnog tepiha sve dok se ne osvetli. Sa svakom LED diodom koja sija diskretno, tepih može biti programiran da prikazuje važne poruke, uputstva ili druge informacije, poput elektronskog bilborda.

Cilj je zameniti uobičajene znakove i obaveštenja u nekim zatvorenim područjima visoke frekventnosti ljudi, kao što su aerodromi i kancelarije, sa ovim tepihom sa osvetljenjem. Pored oslobađanja prostora po zidovima i plafonima, ove dve kompanije veruju da bi predloženi sistem osvetljenja više privlačio pažnju ljudima, jer mnogi ljudi imaju tendenciju da gledaju ka dole dok hodaju. Kada tepih ne prikazuje obaveštenja, on može sijati umereno kako bi dao prostoriji poseban ton ili ambijent.

Kada bude predstavljen tržištu, tepih će biti dostupan u različitim bojama, oblicima i veličinama kako bi odgovarao skoro svakom prostoru. Ove dve kompanije su već predstavile nekoliko primera specifičnih mesta gde bi njihova ideja mogla biti realizovana, kao što je zamena znakova „Ne uznemiravaj“ u hotelima.

Verovatno najkorisnija ideja koju su oni pomenuli jeste da se na tepihu prikazuju svetla u hitnim slučajevima koja usmeravaju ljude ka sigurnosnim izlazima, slično kao u avionu. Obe kompanije se nadaju da će njihov izum takođe dati enterijeristima novi alat za rad prilikom dizajniranja enterijera.

Kompanije Philips i Desso već pregledaju zgrade u Evropi, na Bliskom istoku i Africi gde bi mogli da počnu sa instaliranjem svojih LED tepiha, iako stvarni naziv proizvoda neće biti otkriven sve dok se on ne izbaci na tržište u nekom periodu 2014. godine.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


LEDVANCE2020-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;