INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Zarđala čelična kula iznad rimskih ruševina

27.11.2013. | Dezeen

Ova zarđala metalna kula je projektovana od strane austrijskog arhitektonskog biroa Marte.Marte Architects i njena primarna funkcija je da pomogne turistima da lakše lociraju iskopane rimske ruševine koje se nalaze na obodu grada u zapadnoj Austriji.

Arhiteka Stefan Marte iz biroa Marte.Marte Architects je stvorio ovu strukturu između ostataka dve rimske vile na mestu drevne saobraćajne raskrsnice u Brederisu. Vrlo malo tragova je ostalo od prvobitnih zgrada, tako da je nova instalacija jedini orijentir iznad nivoa tla.

„Skulptura nalik kuli je projektovana kako bi mesto rimskih iskopina bilo vidljivo kilometrima unaokolo“, izjavio je arhitekta Marte. Kula je prvenstveno izgrađena od Corten čelika, visoka je deset metara i ima zastakljeni donji deo koji prikazuju šuplji centar, omogućavajući posetiocima da gledaju u podzemne ostatke.

„Kula deluje kao uveličavajuće staklo, nudeći uvide u istoriju“, rekao je arhitekta, čiji prethodni projekti uključuju vikendice od grubo tesanih betonskih zidova, kao i projekat iskrivljenog betonskog mosta.

Platforma se proteže od jedne strane strukture kako bi se stvorilo mesto za stajanje, dok se na susednom zidu prikazuju replike rimskih objekata. Platforma i zid su takođe napravljeni od čelika koji je prethodno izložen vremenu i zarđao.

„Korten čelik (Corten steel) je izabran zbog svoje prirodnosti i čistoće, što ga čini idealnim materijalom za izražajni orijentir u ovom ogromnom otvorenom pejzažu“, dodao je arhitekta Marte iz biroa Marte.Marte Architects.

„Tekstura zakivaka od nerđajućeg čelika podseća na složenost rimskog oklopa“, objašnjava Marte. Kamenje pronađeno tokom arheooških iskopavanje su korišćeni za izgardnju niskih zidova iznad drevnih temelja dve vile, otkrivajući prvobite lokacije samih zidova.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;