INFONET-468X60-BANNER

Peć koja sagoreva jedno dugo deblo malo po malo

21.11.2013. | Gizmag

Govorimo iz iskustva kada kažemo da ima nečega zabavno otići u šumu, iseći po neko drvo, a zatim ih doneti kući kako biste se sa njim grejali tokom zime. Ono što nije toliko zabavno je naknadno testerisanje stabala u komade koji mogu da stanu u vašu peć. Međutim, sa novom peći, nazvanom Spruce Stove, ne morate to da radite - vi samo kontinuirano gurate jedno dugo deblo deo po deo dok gori, nešto slično kao zarezivanje olovke uz pomoć rezača.

Peć na deblo je stvoreno od strane holandskih dizajnera Roela de Bura (Roel de Boer) i Mihela Martensa (Michiel Martens).

Korišćenje počinje postavljanjem debla (dela stabla, zapravo) na podesive nosače, i zatim njegovim polaganim uguravanjem u cilindričnu peć - pretpostavljamo da je verovatno mala vatra upaljena tamo već uz pomoć manjih komada drveta. Kada se deblo postavi u peć, čelična dijafragma se zatvori oko njega. Odatle, korisnici samo moraju povremeno da gurnu deblo ka unutra sve dok ne izgori u potpunosti.

Sama peć iznutra poseduje betonske vatrostalne cigle koje apsorbuju i zrače toplotu. Ona takođe ima čelična peraja spolja, kako bi se povećala zračeća toplotna površina.

Gledajući je, mada, moramo da se zapitamo koliko je ona bezbedna. Ako se ostavi bez nadzora, ne bi li zapaljeni deo debla proširio vatru kroz dijafragmu na ostatak debla? Ne prema Martensu. „Mnogo ljudi misli da će vatra iskočiti iz peći, ali to se ne dešava“, kaže on. „Cug u peći vuče plamen ka unutra.“

Takođe je vrlo mala verovatnoća da će u mnogim domovima smeštanje tih dugačkih debala biti izvodljivo. Mada, peć nije dizajnirana za udobnost. „Ja uvek tražim da istražim granice očekivanja“, kaže Martens. „Ovo je peć za ljude koje se ne plaše malo avanture, ovo je igračka i zamišljena je za ljude koji vole da se igraju.“

Ako se ne plašite malo avanture, možete da kupite sopstvenu peć „Spruce Stove“. Dizajneri Martens i de Bur su započeli ograničenu proizvodnju (samo deset komada), a cena jedne peći je pomalo skupih 4.500 evra.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;