Zaha Hadid predstavila projekat stadiona za Svetski kup 2022 u Kataru

19.11.2013. | Dezeen

Arhitektonski biro Zaha Hadid Architects predstavio je svoj projekat za prvi od nekoliko stadiona na kojima će se odigravati fudbalske utakmice tokom FIFA Svetskog kupa u fudbalu 2022. godine u Kataru.

Uprkos naporima da se međunarodni fudbalski turnir održi zimi, biro Zaha Hadid Architects sarađuje zajedno sa arhitektonskom i inženjerskom firmom AECOM na projektovanju stadiona sa 40.000 mesta kapaciteta koji će biti pogodan za upotrebu tokom toplih letnjih klimatskih uslova u Kataru.

Stadion će biti smešten u Al Vakri, najjužnijem gradu u zemlji koji će biti domaćin turnira. On je prvi od devet stadiona koji bi mogli biti izgrađeni u katarskim gradovima, sa pet za koje se očekuje da će izgradnja početi sledeće godine.

Prema rečima direktora projekta Džima Heverina (Jim Heverin), oblik stadiona će biti zasnovan na zakrivljenoj formi Daua (Dhow) - vrsta arapskog ribarskog broda koji često može biti primećen u luci grada.

Ovaj oblik će dati strukturi zakrivljeni krov koji ima namenu da zaštiti kako igrače, tako i gledaoce od intenzivnog pustinjskog sunca, koje može dovesti do temperatura koje prelaze 50 stepeni Celzijusa. Arhitekte takođe planiraju da kombinuju mehaničku klimatizaciju sa pasivnim principima projektovanja kako bi obezbedili da temperatura na stadionu ne prelazi 30 stepeni.

Tokom turnira stadion će smeštati više od 40.000 posetilaca, dok će se ovaj kapacitet smanjiti na 20.000 po završetku Svetskog kupa u fudbalu. Višak sedišta će zatim biti uklonjen i poslat kao donacija zemljama u razvoju.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Bojan 19.04.2021.
Biće da su pojedinci to već odradili...o tr...
Katarina 18.04.2021.
Kada i gde se moze konkurisati za subvencij...
PERA 17.04.2021.
Kada I gde mogu da konkurisem
Milan 17.04.2021.
Ljudi, prvo pažljivo pročitajte vest pa ond...
Sasa 17.04.2021.
Molim vas obavestite kad je prijava za subv...