INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kuća od međusobno preklapajućih betonskih ploča u Japanu

18.11.2013. | Dezeen

Ova kuća u Hjogu, Japan, projekat lokalnog arhitektonskog biroa Shogo Aratani Architect & Associates je napravljena od betonskih ploča koje se preklapaju kako bi smestile unutrašnjost naizmeničnih spratova i hodnika u obliku rampi, i na taj način se uskladila sa okružujućim ulicama koje su pod nagibom.

Trospratna kuća se nalazi na raskrsnici dva puta, od kojih je jedan u blagom nagibu ka gore, a druga u padu. Arhitektonski biro Shogo Aratani Architect & Associates je želeo da iskoristi ove postojeće nivoe kako bi generisao spratove unutar samog objekata. Na taj način je stvorena simbolički odnos između okruženja i samog objekata, koji je veoma tipičan za japansku arhitekturu.

„Naše mišljenje je da bi razvijanje novog sistema nivoa na samoj lokaciji potpuno besmisleno“, rekao je arhitekta Šogo Aratani iz biroa Shogo Aratani Architect & Associates. „Bilo je mnogo prirodnije prosto pratiti kontekst okruženja.“

Arhitekte su projektovali prostorni plan udvojenog nivoa koji odgovara najvišim i najnižim delovima ulica, a zatim inkorporirali nivo za meditaciju između dva nivoa koji pritom odgovara nivou susedne parcele.

„Aktivnosti koje se rađaju iz karakteristika ove lokacije čine ovu zgradu, što je po nama mnogo bolje nego da zgrada određuje kretanje ljudi“, dodao je arhitekta Aratani. Mreža stepenica i staza pod nagibom povezuje tri prizemna nivoa, a takođe vode i do par spavaćih soba na prvom spratu objekta.

Ugaona geometrija betonskih formi ističe nelinerani aranžman objekta, stvarajući isečene otvore za prozore kako kroz zidove, tako i kroz krovove.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;