INFONET-468X60-BANNER

Nova najviša zgrada u Sjedinjenim Američkim Državama

14.11.2013. | Gizmag

Savet za visoke zgrade i urbana staništa (CTBUH - Council on Tall Buildings and Urban Habitat) proglasio je još uvek nedovršen neboder „One World Trade Centar“ u Njujorku za najvišu zgradu u SAD-u, a i u celoj zapadnoj hemisferi. Neboder se rangira kao treća najviša zgrada na svetu, iza Kraljevske kule-sata u Meki, koja je visoka 601 metar, i mamuta iz Dubai, Burdž Kalifu sa 828 metara.

U čast godine kada su Sjedinjene Američke Države proglasile svoju Deklaraciju o nezavisnosti od Velike Britanije, visina nebodera je tačno 1.776 stopa (541 metar), i na taj način nadmašuje Vilis neboder u Čikagu (bivši Sirs neboder), koji je visok 442 metara i bio je najviša zgrada u SAD-u. Mada, odluka CTBUH-a nije doneta bez kontraverzi.

Problem se tiče oko toga da li gornji deo nebodera „One World Trade Centar“ zaista jeste pravi šiljak (trajna strukura), ili antena (podložna promenama). Ukoliko bi bila okarakterisana kao antena, onda bi neboder „One World Trade Centar“ bio zvanično visok „samo“ 416 metara (1.368 stopa), čime bi se uporpastila tema odavanja počasti Deklaraciji nezavisnosti, i možda još važnije, pozicioniranje nebodera nižim od nebodera Vilis u Čikagu.

Nakon diskusije za projektantima i provedenom vremenu na proučavanju crteža i projekata, CBTUH je bio zadovoljan sa činjenicom da se gornji deo zaista može smatrati šiljkom, pošto je pokazano da je on dovoljno trajni i sastavni deo projekta.

Nažalost, ni to nije stavilo tačku na pitanje velike visine, pošto su vode bile uzburkane od strane malenog četvrtog ulaza koji se nalazi nešto niže od nivoa glavnog hola. Ako bi se merilo sa ovog nivoa, neboder bi nadmašio simboličnu visinu za skoro 6 stopa (1,82m).

Ovaj poslednji kamen spoticanja je rešen kada je CTBUH utvrdio da četvrti ulaz nije bio dovoljno značajan da se smatra kao merno mesto, utirući tako put za konačnu odluku da je neboder „One World Trade Centar“ apsolutno i konačno visok tačno 1.776 stopa ili 541 metar.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;