IZOLACIJA-468X60-BANNER

Neizgrađena kuća Frenka Lojd Rajta realizovana 74 godine nakon što je projektovana

06.11.2013. | Dezeen

Kuća projektovana od strane čuvenog američkog arhitekte Frenka Lojda Rajta (Frank Lloyd Wright) 1939. godine koja nikada nija izgrađena je sada realizovana posle 74 godine na kampusu koledža u Južnoj Floridi.

Prizemna struktura bila je jedna od oko 60 kuća projektovanih od strane pokojnog arhitekte u sklopu njegove serije „Usonian homes“ - vrste porodičnog smeštaja koji je bez ornamentike, i koja je trebala da predstavlja nacionalni stil, a ipak da bude pristupačna za prosečnu američku porodicu.

Kuća je sada izgrađena na kampusu koledža u Južnoj Floridi (Florida Southern College), koji je i sam projektovan od strane Rajta i trenutno ima jednu od najvećih kolekcija njegovih završenih objekata na svetu. Arhitekta Rajt je prvobitno projektovao 18 zgrada za koledž, ali je samo 12 izgrađeno za vreme njegovog života, a sada je Usonian kuća 13. objekat.

Umesto da se koristi za stanovanje, zgrada čini deo porodičnog i obrazovnog centra Sharp Family Tourism and Education Center - galerije i centra za posetioce koji predstavlja stalne i privremene izložbe života i rada Frenka Lojda Rajta.

„Jedinstvena je privilegija biti upravitelj ovog izuzetnog dela američkog arhitektonskog nasleđa“, rekla je direktorka koledža En Ker (Anne Kerr). „Frenk Lojd Rajt nije samo deo istorije našeg kampusa, već i deo velike istorije Amerike, a Šarp obrazovni centar odaje divan omaž njegovoj zaostavštini na našem kampusu, kao i njegov uticaj na svet arhitekure.“

Oko 2.000 betonskih blokova su korišćeni za izgardnju zidova ove kuće, i oni su morali da budu ručno izrađeni od strane zanatlija. Krovne nadstrešnice i prozorski okviri su izrađeni od drveta, a oko 6.000 obojenih staklenih blokova funkcionišu kao vitraži.

Kuća takođe poseduje i reprodukcije nameštaja koji je dizajniran od strane Frenka Lojda Rajta posebno za upotrebu u njegovim Usonian kućama.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...
Ciceron 10.10.2022.
Pitati struku ne znaci pitati obavezno one ...
DARKO 10.10.2022.
Sve je to lepo. Samo da se konsultuje struk...

;