INFONET-468X60-BANNER

Danski Nacionalni pomorski muzej biroa BIG

24.10.2013. | Dezeen

Danski arhitektonski biro BIG je završio podzemni pomorski muzej koji kruži oko starog suvog doka u Helsingoru u Danskoj. Umesto da popune stari prazni suvi dok, biro BIG je izabrao da promeni njegovu namenu u javno dvorište u centru novog muzeja, a zatim je dodao niz mostova/pasarela koji seku zidove stare 60 godina.

Smešten u okruženju Kronborg zamka, koji datira iz petnaestog veka, Danski Nacionalni pomorski muzej čini deo inicijative Kulturhavn Kronborg - napora da se dovedu kulturne atrakcije u Helsingoršku luku.

Muzejske podzemne galerije predstavljaju priču o pomorskoj istoriji Danske sve do današnjih dana, i smeštene su u okviru dvospratne pravougaone strukture koja uokružuju suvi dok ove luke.

„Pakovanjem starog suvog doka sa muzejskim programom mi smo istovremeno sačuvali ovu istorijsku strukturu, pretvarajući ga u dvorište koje donosi dnevnu svetlost i vazduh u srce potopljenog muzeja“, rako je Bjarke Ingels, osnivač arhitektonskog biroa BIG.

 

Arhitekta je takođe naglasio da prisustvo suvog doka omogućava da muzej bude vidljiv, bez uticanja na krajolik i vizure koje se pružaju prema susednom zamku. „Zbog poštovanja prema Hamletovom zamku morali smo da budemo potpuno nevidljivi i podzemni, ali da bismo mogli da privučemo posetioce trebalo nam je jako prisustvo“, rekao je on. „Ostavljanje doka kao urbanog ambisa daje muzeju unutrašnju fasadu koja se okreće ka praznini i istovremeno pruža građanima Helsingora novi javni prostor potopljen osam metara ispod nivoa mora.“

Tri dvospratnih mostova/pasarela premošćavaju stari suvi dok. Prvi most ide direktno preko, stvarajući proširenje šetališta luke, dok drugi i treći most vode posetioce postepeno do ulaza u muzej.

Auditorijum je sadržan u jednom od pasarela, dok drugi formiraju ekstenzije galerija, koje su osmišljene od strane firme koja se bavi postavkama galerija, Kossmann.Dejong. Dizajn studio KiBiSi, čiji je jedan od direktora Ingels, stvorio je kolekciju nameštaja za ulicu koji oivčava samu parcelu muzeja, a poređan je u obliku tačaka i crtica kako bi ličio na Morzeovu azbuku.

Arhitekonski biro BIG osvojio je konkurs za projektovanje muzeja još 2007. godine. Danski Nacionalni muzej je zvanično otvoren za javnost početkom ovog meseca.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;