Kuća Strela u Japanu

23.10.2013. | Gradjevinarstvo.rs

Puno puta smo pisali o jedinstvenim japanskim kućama koje odlikuje asketski i minimalistički pristup toliko jedinstven samoj japanskoj kulturi. Principi projektovanja u Japanu leže u funkcionalnosti samih prostora, kao i odnosima koji oni stvaraju sa okolnim objektima, čije uporište se nalazi u svakodnevnim odnosima među japancima. Danas vam predstavljamo mikro Kuću Strelu (Arrow), delo japanskog arhitektonskog biroa Apollo Architects & Associates, čije duge bele stepenice imaju funkciju ulaza i vode pravo do gornjeg sprata.

Dvospratna kuća smešta ujedno porodični dom i fotografski studio, tako da je biro Apollo Architects & Associates projektovao zgradu koja može da se podeli na dve kada je to potrebno. Donji nivo sadrži studio i spavaću sobu, dok gornji sprat smeša otvoreni prostor sa dnevnom sobom i kuhinjom. Merdevine odavde vode do mezaninskog potkrovlja, koje može da funkcioniše kao gostinjska soba ili kao igraonica za decu.

Kuća ima asimetričan profil koji je stvoren jednostranim krovom. Prozori koji formiraju svetlarnike se protežu duž najstrme ivice ovog krova kako bi uneli prirodno osvetljenje u unutrašnjost kuće bez omogućavanja neželjenih pogleda od strane komšija.

„Neblokirani pogled na nebo koje se pruža kroz svetlarnik pruža takav efekat da stanari zaborave da se nalaze u kući koja je smeštena u gusto naseljenoj stambenoj zoni“, objašnjavaju arhitetke. Stepenište pod blagim nagibom protežu se duž zida koji je pod uglom i predstavljaju glavni ulaz u kuću.

„Stepenište funkcioniše kao portal koji pruža dobrodošlicu posetiocima i poziva ih da uđu u kuću“, kažu arhitekte. Mali vrt se nalazi zaklonjen ispod stepeništa i može se koristiti kao direktan ulaz u fotografski studio.

Više o projektu:

Arhitektura: Satoši Kurosaki/Apollo Architects & Associates
Lokacija: Okrug Šingava, Tokio
Datum završetka: mart 2013. godine
Površina parcele: 118,36 metara kvadratnih
Zauzetost parcele: 46,43 metara kvadratnih
Ukupna površina kuće: 84,22 metara kvadratnih
Građevinski inženjer: Kenta Masaki
Mašinski inženjer: Zenei Šimada

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
PERA 17.04.2021.
Kada I gde mogu da konkurisem
Milan 17.04.2021.
Ljudi, prvo pažljivo pročitajte vest pa ond...
Sasa 17.04.2021.
Molim vas obavestite kad je prijava za subv...
Latinka 16.04.2021.
Gde mogu da se prijavim za stolariju pošto ...
Milica Pozega 15.04.2021.
Zelim da me obavestite kad igde da se prija...