PRIJAVA-468X60-BANNER

Zaha Hadid: „Inovation Tower“ u Hong Kongu

22.10.2013. | Dezeen

Britanski arhitekta iranskog porekla Zaha Hadid projektovala je neboder „Inovation Tower“ za hongkongški Politehnički univerzitet. Zgrada visine 76 metara, koja se nalazi u okviru kampusa Politehničkog univerziteta u Hong Kongu i blizu Hung Hom stanice u Kovlonu, gradi se sa namerom da se u njoj smesti škola za dizajn ovog univerziteta.

Projekat obezbeđuje 12.000 kvadratnih metara prostora za 1.500 studenata, i deo je strategije pretvaranja Hong Konga u vodeći dizajnerski centar u Aziji. Zgrada je zamišljena kao varijanta tipologije tornja i podijuma, gde su betonsko postolje i toranj vizuelno ujedinjeni s tečnim oblicima.

Biro Zaha Hadid Architects su imenovani da projektuju zgradu 2008. godine. „Dizajn nebodera rastvara klasičnu tipologiju kule i podijuma u bešavni komad“, izjavila je Zaha Hadid tada. „Dizajn besramno ima za cilj da stimuliše vizije mogućnosti za budućnost uz održavanje istorije institucije.“

Zaha Hadid je prvi put zablistala na međunarodnoj sceni 1983. godine sa projektom koji je bio namenjen za Hong Kong - velnes klub na brežuljku nazvan The Peak koji nikada nije izgrađen.

„Oduševljena sam da radim opet u Hong Kongu“, izjavila je Hadidova kada je Politehnički univerzitet izabrao projektanta. „Grad ima takvu raznolikost u svojim pejzažima i istoriji. To se ogleda u urbanizmu raslojavanja i poroznosti. Naša sopstvena istraživanja arhitekture bešavnih fluidnosti prati ovu paradigmu koja je tako evidentna u Hong Kongu.“

„Jedan od naših prvobitnih projekata je rađen za ovaj grad tačno pre 25 godina, a projekat kule za Politehnički univerzitet je samo realizacija ovog kontinuiranog istraživanja“, dodala je ona.

Izgradnja ovog objekata se upravo privodi kraju, sa očekivanim datumom otvaranja krajem ove godine. Sve fotografije su autorsko delo fotografa: Edmon Leong.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Pablo 01.02.2023.
Nema gradnje nikakve gospodo preduzetnici. ...
Nena 31.01.2023.
Ima li nade da se u Sadovima kod zeleznicke...
Jovan Vranjes 30.01.2023.
Da li cemo mi koji odavno trazimo legalizac...
DARKO 30.01.2023.
Ne može legalizacija objekata građenih na t...
Megi 17.01.2023.
Ovo je stvarno nešto posebno...kao u Švajca...

;