PRIJAVA-468X60-BANNER

Čuvena škola arhitekture Bauhaus postala hotel

21.10.2013. | Pogledaj

Kada je Bauhaus 1924. godine bio prisiljen otići iz Veimara, Desau je, osim povoljne političke klime, kao grad ponudio i finansiranje izgradnje nove školske zgrade sa radionicama i spavaonicama za studente, kao i kuću za profesore po dizajnu Gropiusa i saradnika. Tako je grad i danas vlasnik arhitektonskog zdanja koje je zbog svog uticaja na modernu arhitekturu od 1996. godine na UNESCO-vom Popisu svetske kulturne i prirodne baštine.

Školom koja je nekad privlačila vodeće profesore iz područja dizajna i umetnosti danas upravlja Bauhaus Dessau Foundation, a spavaonice i kantina, obnovljeni poštujući sve osobenosti izvornog dizajna, danas privlače turiste koji žele osetiti deo atmosfere škole koja je obeležila arhitekturu dvadesetog veka.

Stambena zgrada u sklopu kompleksa koja je završena 1926. godine je od oktobra ove godine otvorena za posetioce. Autentično iskustvo života u Bauhausu sada je dostupno svima za od 35€ po noćenju, a uključuje originalne predmete i nameštaj nekadašnjih slavnih korisnika soba kao što su bili Josef Albers, Marsel Breuer, Alfred Arndt i drugi.

Autentično iskustvo u paketu donosi i nešto manje komfora od standardnog hotelskog smeštaja, prvenstveno u obliku zajedničkih tuševa, kao i loše zvučne izolacije koja je rezultat poštovanja originalnog dizajna i građevinskih tehnika iz vremena kada je škola građena. Ekscentričan život koji su studenti i profesori provodili u radionicama i okolini škole ipak nije deo nove hotelske ponude Fondacije Bauhaus Dessau.

 

Kao što nije ni atmosfera prvobitnog industrijskog grada koji je između dva svetska rata privukao Bauhaus u Desau. Grad je bio dom velikoj hemijskoj i avio industriji koja je podupirala inovativni dizajn i imao je jak radnički pokret. Danas atmosferu grada određuju deindustrijalizacija, visoka nezaposlenost i odliv stanovništva. U toj atmosferi Bauhaus je izgubio svoju aktivnu ulogu u stvaranju novog društva i opstao kao turistička atrakcija.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Megi 17.01.2023.
Ovo je stvarno nešto posebno...kao u Švajca...
Stanko 14.01.2023.
Konačno nešto lepo na Zlatiboru! Stvarno pr...
Peks 13.01.2023.
Dozvolite vise legalizaciju kuca da moze da...
Mig 23.12.2022.
Zašto ne povezati Zrenjanin sa postojećim a...
DARKO 23.12.2022.
Naravno da su bespravni investitori motivis...

;