Fiber-optika na pravoj talasnoj dužini može sprečiti železničke nesreće

02.10.2013. | Gizmag

Tim naučnika sa Politehničkog univerziteta u Hong Kongu uskoro treba da objavi detalje sedmogodišnjeg programa koji je pratio liniju brze železnice u dužini od 36 kilometara koja koristi niz specijalnih optičkih senzora. Prema saopštenju koje je objavilo Optičko društvo SAD-a, sistem je otkrio „anomalične vibracije“ trideset puta, koje omogućavaju novonastale probleme koji su mogli da izazovu značajne železničke nesreće.

Sistem koristi fiber Bragg rešetke (FBG - fiber Bragg gratings), koji su posebni reflektori ugrađeni unutar fiber optičih kablova koji reflektuju samo određene talasane dužine svetlosti u svakom trenutku. Kada se ugrade u šine ili mehaničke kompnente vozova, te talasne dužine se menjaju merljivo prema opterećenjima, pritisku i temperaturnim promenama. Praćenjem ovih merenja, FBG može biti korišćen za identifikaciju anomalija i potencijalno opasnih uslova kao što su prevelike vibracije i mehanički kvarovi.

Tokom sedam godina od postavke, sistem je prikupio preko 10 miliona merenja duž prigradske linije brze železnice između Hong Konga i Kine. Od tih 10 miliona, samo se za 30 smatra da su neobični. Međutim, prema profesoru Tamu sa Politehničkog univerziteta, u nekoliko slučajeva ovo su bila rana upozorenja opasnosti. Pošto je to optički sistem, elektromagnetno zračenje iz železničkih kablova za napajanje nije problem.

Profesor Tam tvrdi da je sistem samo trećinu cene od ostalih sistema upozorenja koji zahtevaju integraciju podataka iz brojnih izvora. Takođe se tvrdi da sistem donosi uštedu od oko 250.000 dolara godišnje u održavanju. Prema saopštenju, sistem se sada postavlja duž svih putničkih linija u Hong Kongu, a očekuje se da će uskoro biti postavljen u određenim železničkim linajama u Singapuru i Australiji.

Tim istraživača sa Politehničkog univerziteta u Hong Kongu će predstaviti svoje zaključke na godišnjoj skupštini Optičkog društva sledeće nedelje.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Milan 08.01.2021.
Možete li mi zamjeniti lezaj u pumpe grunst...
Zvonko 05.01.2021.
Pa godina 2020 je prosla, ja zivim na zapad...
Darko 05.01.2021.
Kada bi se odbili svi zahtevi za legalizaci...
Ivana 04.01.2021.
Idealno resenje za kucne uslove,molim vas k...
cica 29.12.2020.
Od ovih 20 do 30 postrojenja bilo bi lepo k...