INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Besprekorni Kemenes Vulkanski park i centar za posetioce

25.09.2013. | WAN

Oblaci zagušujućeg pepela, tokovi vrele lave i često neočekivane bele munje - uprkos njihovoj zastrašujućoj snazi, ima nešto u vulkanskim erupcijama što zaokupljuje pažnju ljudima već hiljadama godina. Veliki broj zajednica i religija smatra vulkane svetim mestima i inkorporiraju ove nepredvidljive vrhove u svoje sisteme verovanja. Na Baliju ljudi često spavaju glavama okrenutim ka obližnjem vulkanu, stanovnici Floresa se obično sahranjuju sa glavama prema planini Ebulobo, a Asteci su smatrali Popokatepetl i planine Sijera Nevade svetim mestima, pošto su se kišni oblaci sakupljali oko njih.

Veličanstvenost bivšeg mađarskog vulkana je sada zarobljena projektom arhitektonskog biroa Foldes Architects. Kamenes Vulkanski park i centar za posetioce je objekat površine od 932 kvadratna metra smešten u okrugu Vas u zapadnoj Mađarskoj u blizini ugašenog vulkana Sag Hill. Projekat vredan 1,2 miliona evra je otvoren ranije ove godine i izbegava kliše direktne inspiracije, predstavljajući na suptilniji način subjekat objekta.

Laslo Foldes, vodeći projektant u birou Foldes Architects objašnjava: „Umesto bukvalnog shvatanja projektnog zadatka, što je bilo stvaranje muzejske zgrade u obliku vulkana, mi smo želeli da zarobimo pravu suštinu lokacije. Prema našem konceptu, sirovi materijali, homogena siva boja betona, korten čelik u boji lave, i tečno uređenje prostora, predstavljaju duh i suštinu vulkana.“

Nedavno otvoreni centar je smešten 200 kilometara od Budimpešte i proteže se na pet spratova. Kada posetilac uđe u zgradu, nailazi na stepenište na čijem vrhu se nalazi mali svetlarnik - metafora za krater vulkana i tačku erupcije. Namesto da energija ističe kao u prirodi, erupciona tačka biroa Foldes Architects omogućava prodor energije unutra u obliku prirodnog svetla, bacajući snopove svetlosti dole ka nižim spratovima.

Kako spolja, tako i iznutra, Centar za posetioce je obojen u posebno odabranoj paleti boja nalik vulkanskim nijansama. Netretirani betonski zidovi, tamno sivi podovi, čelične stepenice i hodnici uokviruju enterijer, dok je siva fasada naglašena sa metalnim kutijama od korten čelika koji štrče iz fasadnih zidova.

Posetilace unutar centra dočekuju više različitih izložbi. Oni mogu da nauče o stvaranju i funkcionisanju zemljotresa, vulkana i gejzira, probaju zaštitna odela za vulkanologe, prostudiraju model Etne i uče o brojnim vulkanima na Zemlji i na drugim mestima u našem solarnom sistemu. Takođe, organizuju se ture do kratera Sag Hill vulkana, gde je moguće stajati u samom basenu i proučavati mnogo slojeva kamenja stvorenih kada je bivši bazaltni vulkan eruptirao pre mnogo godina.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;