INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Besprekorni Kemenes Vulkanski park i centar za posetioce

25.09.2013. | WAN

Oblaci zagušujućeg pepela, tokovi vrele lave i često neočekivane bele munje - uprkos njihovoj zastrašujućoj snazi, ima nešto u vulkanskim erupcijama što zaokupljuje pažnju ljudima već hiljadama godina. Veliki broj zajednica i religija smatra vulkane svetim mestima i inkorporiraju ove nepredvidljive vrhove u svoje sisteme verovanja. Na Baliju ljudi često spavaju glavama okrenutim ka obližnjem vulkanu, stanovnici Floresa se obično sahranjuju sa glavama prema planini Ebulobo, a Asteci su smatrali Popokatepetl i planine Sijera Nevade svetim mestima, pošto su se kišni oblaci sakupljali oko njih.

Veličanstvenost bivšeg mađarskog vulkana je sada zarobljena projektom arhitektonskog biroa Foldes Architects. Kamenes Vulkanski park i centar za posetioce je objekat površine od 932 kvadratna metra smešten u okrugu Vas u zapadnoj Mađarskoj u blizini ugašenog vulkana Sag Hill. Projekat vredan 1,2 miliona evra je otvoren ranije ove godine i izbegava kliše direktne inspiracije, predstavljajući na suptilniji način subjekat objekta.

Laslo Foldes, vodeći projektant u birou Foldes Architects objašnjava: „Umesto bukvalnog shvatanja projektnog zadatka, što je bilo stvaranje muzejske zgrade u obliku vulkana, mi smo želeli da zarobimo pravu suštinu lokacije. Prema našem konceptu, sirovi materijali, homogena siva boja betona, korten čelik u boji lave, i tečno uređenje prostora, predstavljaju duh i suštinu vulkana.“

Nedavno otvoreni centar je smešten 200 kilometara od Budimpešte i proteže se na pet spratova. Kada posetilac uđe u zgradu, nailazi na stepenište na čijem vrhu se nalazi mali svetlarnik - metafora za krater vulkana i tačku erupcije. Namesto da energija ističe kao u prirodi, erupciona tačka biroa Foldes Architects omogućava prodor energije unutra u obliku prirodnog svetla, bacajući snopove svetlosti dole ka nižim spratovima.

Kako spolja, tako i iznutra, Centar za posetioce je obojen u posebno odabranoj paleti boja nalik vulkanskim nijansama. Netretirani betonski zidovi, tamno sivi podovi, čelične stepenice i hodnici uokviruju enterijer, dok je siva fasada naglašena sa metalnim kutijama od korten čelika koji štrče iz fasadnih zidova.

Posetilace unutar centra dočekuju više različitih izložbi. Oni mogu da nauče o stvaranju i funkcionisanju zemljotresa, vulkana i gejzira, probaju zaštitna odela za vulkanologe, prostudiraju model Etne i uče o brojnim vulkanima na Zemlji i na drugim mestima u našem solarnom sistemu. Takođe, organizuju se ture do kratera Sag Hill vulkana, gde je moguće stajati u samom basenu i proučavati mnogo slojeva kamenja stvorenih kada je bivši bazaltni vulkan eruptirao pre mnogo godina.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;