INFONET-468X60-BANNER

Volvo prenosivi solarni paviljon

24.09.2013. | Gizmag

„Kako ću sprečiti da mi crkne baterija dok sam na putu?“ To je pitanje koje se postavlja iznova i iznova, čak i od strane najvatrenijih zagovornika obnovljivih izvora energije, i svakako od strane šire javnosti koja vozi. Sa samo 161km kapaciteta baterije i sa nekoliko mesta za punjenje duž većine puteva na zapadu, strah od nedostatka energije na autoputu je realan i prisutan. Uz zajedničku pomoć dizajnera i arhitekata, Volvo nudi jedno moguće rešenje - sklopivi, solarni paviljon veličine nadstrešnice za auto, nazvan Pure Tension.

Stvoren od strane biroa Synthesis Design + Architecture, Buro Happold i Fabric Images, Pure Tension Volvo Paviljon je predstavljen u Rimu 15. septembra. Dizajn je odneo pobedu na konkursu Switch to Pure Volvo Pavilion Design Competition, sponzorisan od strane Volvo Car Italia i magazina The Plan. Takmičenje je zadužilo dizajnere da stvore paviljon za prikazivanje na otvorenim sajmovima i događajim, a Pure Tension (Čista tenzija) je pobedio ostalih 150 podnesaka iz celog sveta zahvaljujući svom „vizuelnom efektu“, „visokom kvalitetu“ i „napretku tehnologije kroz formu, materijale i funkcionalnost“.

Pure Tension je interesantni prenosivi solarni komplet za punjenje koji je namenjen da se rasprostre iznad Volvoa V60 hibrida. Slobodnostojeća zategnuta membranska struktura je stvorena od zetegnute HDPE mrežastog materijala sa ugrađenim fotonaponskim panelima unutar rama od ugljeničnih vlakana. Paviljon zadržava svoj oblik zahvaljujući ekvilibrijumu koga stvaraju raširene šipke od ugljeničnih vlakana i zategnutoj mreži koja vrši tenziju. Ona se direktno priključuje u V60, isporučujući električnu energiju dobijenu od sunca ili veštačkog osvetljenja.

Prema birou Synthesis, Pure Tension je lako postaviti i sklopiti, i on se sabija u torbu veličine šatora koja je dovoljno mala da stane u prtljažnik. Osnovni materijali mogu stvoriti paviljone u više formi i veličina za prikazivanje u zastupništvima, na demonstracijama i sajmovima automobila.

Iako je Pure Tension dizajniran kao paviljon, lako je zamisliti ga kao neku vrstu prenosivog solarnog punjača za sve vrste uređaja. Njegov visoko rastegljiv dizajn znači da može biti transportovan kolima, ali nudi mnogo više solarnih ćelija nego na krovnim sistemima koji se nalaze na kolima tipa Fisker Karma. Sa ovim dizajnom jednostavno parkirajte vaš automobil gde ima dovoljno prostora i sunca, i zategnuti solarni punjač će napuniti baterije vašeg automobila dok je vozilo parkirano.

Međutim, Pure Tension je samo koncept, i njegovi dizajneri nisu dostavili podatke o tome koliko on struje proizvodi. Mnogi koncepti izgledaju odlično na papiru i ekranu, ali i ostaju samo na tome. Mi ne očekujemo da ovaj koncept postane realnost u skorije vreme, ali se nadamo da će se uskoro objaviti dodatni podaci o njemu.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;