INFONET-468X60-BANNER

Ultimativno utočište - Hotel Fogo Island Inn

23.09.2013. | WAN

Juna ove godine, izdvojeno ribarsko selo u Njufaundlendu je pozdravilo priliv stranih posetilaca otvaranjem upečatljivog hotela od 4.500 metara kvadratnih na njegovoj obali. Usendvičen između ostrva Bard i uvale Džo Bat, hotel Fogo Island Inn je projektovan od strane biroa Saunders Architecture i Sheppard Case Architects u saradnji sa građevinskim preduzećem DBA Consulting Engineers.

Smeo dizajn je oblikovan u obliku slova X, gde su sve hotelske sobe smeštene u jugozapadnom četvorospratnom volumenu koji je paralelan sa obalom. Svaka pojedinačna spavaća soba ima pogled na mala Fogo ostrva i Severni Atlantik, od kojih mnogo njih ima samostojeće kade iz kojih gosti mogu da posmatraju okolni pejzaž.

Hotel poseduje ukupno 29 soba, od kojih 21 ima peći na drva. U istočnom delu hotela su smeštene tri elitne sobe u obliku dupleksa sa spavaćim prostorima koji su postavljeni na mezaninskom nivou.

Umetnička galerija, restoran, bar i salon, kao i biblioteka izrađeni od lokalnih materijala prostiru se na prvom spratu dvospratnog zapadno-istočnog volumena, sa teretanom, salama za sastanke i bioskopom koji se nalaze na drugom spratu. Saune i đakuziji se nalaze na četvrtom spratu ukrštajućeg volumena.

Nasleđe ovog ostrva skromne veličine je zašiveno u tkivo ovog izuzetnog projekta. Crna jela koja je lokalnog porekla je korišćena za oblaganje spoljašnjosti hotela, dok je projektantski tim obezbedio da sama zgrada dotiče tlo na takav način da ne utuče na autohtone lišajeve, bobice i okolne stene. Značajne staklene površine oblažu restoran i same sobe, omogućavajući gostima da se povežu sa sirovom prirodom ovog okruženja iz udobnosti njihove tople sobe.

Ekološki elemetni su takođe uzeti u obzir prilikom projektovanja. Sve servisne funkcije, poput kotlova na drvo i rezervnog generatora su ograničeni u spoljnom objektu na jugu hotela, čija forma je definisana uglom i količinom solarnih panela koji su postavljeni na njegovom krovu. Ovaj spoljni objekat je pozicioniran da stvori ulazno dvorište koje uokviruje glavni pristupni put sa parking prostorom koji se nalazi pored hotela.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;