Solarna Bauhaus barža: luksuzni život na održivi način

19.09.2013. | Inhabitat

Bauhaus barža je jedinstveni solarni splav koji se može pohvaliti time što ne koristi gorivo uopšte. Izgrađena od strane Jirgena Hubera, nulta energetska barža je projektovana da ponudi „ugljeno-neutralno krstarenje i življenje u najboljem izdanju“. Ugodan splav poseduje solarne panele, obimnu termoizolaciju, kao i efikasan motor koji omogućava brodu da putuje sa što manje uticaja na životnu sredinu.

Jirgen je ugradio skup ideja kako bi smanjio potrošnju energije, brinući uz to da barža bude što je lepše mesto moguće. Svetlarnik i dodatni prozori omogućavaju obilje sunčeve svetlosti, dok velika potpuno zastakljena vrata sprečavaju gubitak toplote. On je takođe izgradio podno grejanje u celoj barži, kao i Art Deco (ili Bauhaus stil) peć iz 1930-ih kako bi održao prostor toplim tokom hladnih zima.

Celokupni prostor od 3,66 sa 14 metara je podeljen na prostor otvorenog salona i kuhinje, dve kabine i kupatilo. Krov, kaže Jirgen, može da se koristi kao prostor za sedenja tokom sunčanih dana.

Na svom internet sajtu, Jirgen je veoma specifičan oko tehničkih detalja, i želi da podstakne druge da slede njegov primer, inkorporirajući vrlo originalne Bauhaus karakteristike pri procesu renoviranja. Barža ima 25 kvadratnih metara fotonaponskih panela koji se mogu pohvaliti sa izlaznom snagom od 1,64kW.

Jirgen je rekao da si Lynch motori idealni za ovu vrstu broda i kanale, a u kombinaciji sa baterijama i solarnom energijom nude realnu altenativu konvencijalnim izvorima energije poput dizela. On kaže da je ovo najefikasnije rešenje dostupno na tržištu, dodajući da ono u Velikoj Britaniji štedi oko dodatnih 25 odsto na izdavanju rečne dozvole.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Milan 08.01.2021.
Možete li mi zamjeniti lezaj u pumpe grunst...
Zvonko 05.01.2021.
Pa godina 2020 je prosla, ja zivim na zapad...
Darko 05.01.2021.
Kada bi se odbili svi zahtevi za legalizaci...
Ivana 04.01.2021.
Idealno resenje za kucne uslove,molim vas k...
cica 29.12.2020.
Od ovih 20 do 30 postrojenja bilo bi lepo k...