Kuća 11 žena u Čileu

12.09.2013. | Dezeen

„Casa 11 Mujeres“ je letnjikovac u Berandi, delo arhitekte Matiasa Kloca (Mathias Klotz). Ona se nalazi na parceli koja se naginje pod uglom od 45 stepeni ka Cachagua plaži na Tihom okeanu, 140 kilometara severno od grada Santjaga u Čileu.

Projektni zadatak je bio da se obezbedi drugi dom na tri nivoa za par sa jedanaest kćerki koje sada imaju od četiri do dvadeset godina, kao i da obezbedi sve potrebne prostore, glavnu spavaću sobu, kao i prostorije za zabavu i smeštaj gostiju.

Parcela se nalazi na terenu sa strmim nagibom (oko 45 stepeni), koji nudi predivne poglede na plažu i okean. Tri sprata su raspoređeni na sledeći način: suterenski, najniži nivo se koristi za zajedničke prostore i uključuje sobu za igru, kao i TV sobu; srednji nivo sadrži spavaće sobe za jedanaest kćerki, kao i dve dnevne sobe za različite starosne grupe; gornji nivo sadrži kuhinju, porodičnu trpezariju, pomoćne prostorije, glavnu spavaću sobu za roditelje, kao i veliku dnevnu sobu.

Kuća je izgarđena u natur betonu sa podovima od travertina, i ona se prilagođava konturama parcele svojim izuzetno kompaktnim rasporedom prostorija kako bi ponudila sjajne poglede na Tihi okean iz svake sobe. Terase su prostrane i štite stanare od jakih južnih vetrova, dok sistem preklopnih žaluzina rešava probelem upadanja jakih sunčevih zraka.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...
Milan 09.10.2019.
Da, sve je to lepo u teoriji. Međutim kao i...
Maxs 24.09.2019.
Pa neka plate 50€ i neka prijave radnike na...