INFONET-468X60-BANNER

Super tanka kuća Horinouchi dostiže vrhunac upravljanja prostora u Japanu

05.09.2013. | Inhabitat

Nikada ne prestaje da nas zadivljuje kako kreativni japanski projektanti prilagođavaju neke od najnezgodnijih parcela na svetu. Slučaj pred nama je još jedan dokaz toga: sa samo 52 kvadratna metra trouglaste parcele, biro Mizuishi Architect Atelier je ipak uspeo da stvori lep, svetao, prostran dom za porodicu u Tokiju. On ima bazu u boji vanile i kosi krov obložen panelima u boji čokolade koji se sužava u jednoj atraktivnoj tački na kraju kuće.

Trouglaste strukture nisu neuobilajene u Japanu, pošto je slobodan prostor na ostrvu veoma ograničen. Iako oni deluju mali i ograničen gledno spolja, ovi domovi su često neverovatno prostrani, i dvospratna kuća Horinouchi nije izuzetak.

Prizemni nivo otvorenog plana je rezervisan za privatne sobe i kuhinje, dok se gornji nivo koristi za prijem gostiju i kao dnevni boravak. Sa prozorima koji pokrivaju svaki kraj kuće i svetlarnicima koji su isečeni u kosom krovu, svaki sentimetar minimalističkog prebivališta je prepun sa dnevnom svetlošću.

Ovaj prostor polako postaje jedan od najpoželjnih prebivališta na svetu, ali ako bi svi mi živeli sa malo više japanske efikasnosti, takvih prostora bi bilo mnogo više unaokolo.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;