INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Dvorišna kuća od cigle na Novom Zelandu

02.09.2013. | Dezeen

Ova dvorišna kuća od cigle se nalazi u podnožju planine u novozelandskoj regiji Otago, i delo je arhitektonskog biroa Glamuzina Paterson Architects iz Oklanda. Kuća Lake Hawea je projektovana kao ruralni dom za penzionisani par koji je zahtevao zgradu koja „leži na zemlji u punoj težini i trajnosti“.

Zauzimajući kvadratnu parcelu, prizemna kuća je u obliku slova L koje se savija oko severne i istočne strane izdvojenog centralnog dvorišta, omogućavajući prodor jutarnjeg i poslepodnevnog svetla u unutrašnje prostore.

Zidovi su izgrađeni od neravne cigle, dajući neravnu teksturu spoljnim površinama, dok su velika udubljenja ispunjena sa mešavinom drvenih panela i zastakljenja.

„Kuća predstavlja istraživanje o tome gde sama parcela počinje i gde se ona završava“, rekli su arhitekte. „Korišćenje rustificirane cigle stvara materijalni odnos sa lokacijom i ankeriše kuću čvrsto za zemlju.“

Pored uobičajnih prostora dnevne sobe, kuhinje, trpezarije i spavaćih soba, arhitekte su dodale i muzičku sobu i tihu sobu, projektovane da smeste različite hobije svojih stanara.

Ulaz u kuću je kroz centralno dvorište, a alternativno se kroz garažu za dvoje kola koja se nalazi na jugo-zapadnom uglu parcele, takođe može pristupiti centralnom dvorištu.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


XELLA-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;