INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kuća na steni u Mađarskoj

23.08.2013. | Pogledaj

Keseg je naselje sa subalpskom klimom koje se nalazi u podnožju Alpa. Keseg, koji je takođe poznat kao mađarski dragulj, leži u dolini planina okružen vinogradima.

Na Szabó brežuljku, blizu granici Kesega, nalazi se poseban komad zemljišta sa 40 metara prostora među dve strane. Druga atipičnost ovog područja jeste stenoviti deo, koji je primetan već od prvog trenutka. Zemljište se nalazi u neposrednoj blizini gradskog centra, no svejedno uspeva zadržati bliski odnos s prirodom.

Attila Béres i njegova supruga, Jusztina Balázs su dobili zadatak da upravo na ovom području projektuju porodičnu kuću. Attila Béres je deo arhitektonskog biroa „Saunders Arkitektur“ od 2008. godine, i samim tim je imao prilike raditi na čitavom nizu različitih projekata, no ovo je prvi projekt u sklopu „Ureda Béres“ u Mađarskoj.

Kuća se sastoji od dva dela, jedan deo za roditelje, a drugi deo za decu koja studiraju u inostranstvu te se vraćaju kući kao gosti. Ta dva dela kuće su spojena sa svojevrsnom otvorenom terasom, sa zadivljujućim pogledom na stene. Kuća je smeštena na visoravni odakle se pruža pogled na stene, podložan stalnim promenama, od izlaska do zalaska sunca.

Konstrukcija kuće je izrađen od borovine, i postavljena je izolacija od 30 do 50cm, ali nisu korišćena isključivo visoko-tehnološka rešenja – orijentacija kuće je jednako važna kao i upotreba prozora s trostrukim izolacionim staklom.

Svi su delovi kuće projektovani s naglaskom na detalje, a većina nameštaja je dizajnirana posebno za kuću i ljude u njoj. Što znači da u ovom malom stenovitom delu sveta sve savršeno štima.

Projektovanje je trajalo tri godine, od prvog sastanka do predaje ključeva, i ovaj projekt pokazuje veliku važnost kontinuiranog dijaloga između klijenta i arhitekata kroz čitav proces izgradnje.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;