Echovirena: Prva izgrađena 3D štampana struktura

23.08.2013. | Inhabitat

Tim arhitekata iz Kalifornije je izgradio prvu na svetu arhitektonsku strukturu koristeći samo 3D tehnologiju štampanja. Paviljon dimenzija 3 x 3 x 2,5 metara, koji je nazvan Echoviren po posebnoj vrsti primorskog drveta, završen je prošlog vikenda. Arhitektonski biro Smith|Allen projektovao je ukupno 585 pojedinačnih biorazgradivih plastičnih komponenti koje su 3D štampane tokom dva meseca, i sklopljene u strukturu za samo četiri dana.

Arhitekte širom sveta su se utrkivali da izgrade prvu na svetu 3D štampanu arhitektonsku strukturu. Mnogi projekti, kao „beskonačna“ kuća inspirisana Mebijusovom trakom, projekat holandskog biroa Universe Architecture, su nadomak izgradnje. Ono što je drugačije u vezi Echoviren jeste sam sistem - umesto korišćenja velikog štampača, arhitekte su se opredelile za agregaciju kao najefikasniji sistem izgradnje.

Echoviren se nalazi u šumi sekvoje pri umetničkom kampu Project 387 blizu San Franciska. Projektanti su je zamislili kao strukturu koja će se integrisati sa šumom u toku vremena i postati mikro-stanište za insekte, mahovinu i ptice. U intervjuu za portal Dezeen, Brajan Alen iz biroa Smith|Allen nazvao je strukturu „tehnološkim odjekom, refleksijom, spektrom života i šume“.

Svaka od komponenti strukture je napravljena od PLA bio-plastike kojoj treba 30 do 50 godina da se u potpunosti razgradi. Piramidalni delovi čine samonoseći kružni zid kome gornji deo funkcioniše kao kompresioni prsten. Obrazac koji je korišćen za strukturu inspirisan je i zasnovan na obliku formi sekvoja ćelija, što omogućava veliku količinu strukturalne snage uz održavanje minimalne zapremine.

Tim je koristio sedam štampača Type A Machines Series 1 i radio sa Ronom Raelom sa Berkli univerziteta kako bi razvili novi materijal. Svi pokušaji da se struktura izgradi pomoću štampača ZCorp, BFBs ili Makerbots nisu uspeli ili su bili previše skupi. Prema rečima Alena, štampači Series 1 omogućili su projektantima da 3D štampaju velike komade pouzdano i po prihvatljivoj ceni.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 21.01.2021.
Sve je to lepo, ali ne rešava uzrok nego po...
mile 20.01.2021.
Na slici mnogo lepo izgleda.
Milan 08.01.2021.
Možete li mi zamjeniti lezaj u pumpe grunst...
Zvonko 05.01.2021.
Pa godina 2020 je prosla, ja zivim na zapad...
Darko 05.01.2021.
Kada bi se odbili svi zahtevi za legalizaci...