Održiva energetska kuća-kutija u Akvili

21.08.2013. | Designboom

Ova net-zero kuća je projektovana od strane italijanskog arhitekte Pjerluiđija Bonomoa (Pierluigi Bonomo) kako bi zamenila teško oštećenu kuću pogođenu zemljotresom 2009. godine u Akvili (L'aquila) u centralnoj regiji Abruco, Italija.

Zamišljena kao volumetrijsko umetanje, „energetska kuća-kutija“ je definisana svojim novim kutijastim oivčenjem. Nova struktura izranja iz tla pored ostataka starog zdanja uništenog u zemljotresu, praveći fizičku i simboličnu vezu između teških sećanja iz prošlosti i nade za stabilnu i bolju budućnost. Delujući kao posrednik između ta dva elementa, tehnološki napredna nova kuća se nalazi u okviru kompaktne kutijaste zapremine.

Ekološki efikasna zgrada skoro pa ne troši prirodne resurse zbog vešto integrisanih sistema obnovljivih izvora energije. Termalna zaštita zimi je obezbeđena spoljašnjom daščanom oblogom od ariš drveta, visokim nivom prodora dnevne svetlosti kroz velike proreze na južnoj fasadi (što povećava solarni dobitak zimi), kao i kliznim drvenim zastorima koji omogućavaju lakšu ventilaciju zgrade i pružaju zaštitu od sunca leti.

Integracija bio-klimatskih „pasivnih“ strategija i „aktivnih“ sistema pomaže u smanjenju potreba za grejanjem na 7 kilovatčasova po metru kvadratnom godišnje. Fotonaponska ventilisana jugoistočna fasada je u vizuelnom kontrastu sa drvenom fasadnom oblogom.

Ono što je svako vredno pomena jeste povezivanje starog sa novim preko ponovnog korišćenja starih materijala - kamena, čelika i drvenih greda - za uređenje spoljašnjeg prostora, kao i izbor prefabrikovanog sistema gradnje koji smanjuje energetsko opterećenje kuće.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...
TikiCar 25.04.2019.
Spominje se povezivanje NBG sa Rakovicom, a...
veselnik 13.04.2019.
"Služba za urbanizam koja će okupiti 10 str...
Ljubinka 09.04.2019.
Da li se na zidove koji su krecenim prajmer...
Maks 04.04.2019.
Političari treba da shvate da se autoput, o...