Ukopana kuća sa zelenim krovom na kome ovce pasu travu

20.08.2013. | EKOkuće

Arhitektonski biro Kaplan Thompson Architects izradio je projekat fenomenalne kuće koja je trenutno u procesu izgradnje. Kuća se gradi na istočnom delu planine u državi Virdžinija, SAD, a želja budućih vlasnika bila je da ispune sve potrebne uslove za dobijanje Passivhaus i LEED sertifikata, kao i da imaju prelep zeleni krov na kome će ovce moći da pasu travu.

Za gradnju se koriste ponovo upotrebljeni, obnovljivi, održivi i zdravi materijali iz okoline, a cela kuća i stolarija biće ofarbani isključivo bojama bez VOC komponenti. Lokalni beli hrast je korišćen za izradu podova. Za odličnu izolaciju korišćene su celuloza i EPS pena od polistirena, a dodatna izolacija će biti i zeleni krov koji će leti hladiti, a zimi grejati enterijer kuće.

U ovoj kući će se dosta voditi računa o potrošnji vode. Vodokotlić i slavine u kupatilu i kuhinji dizajnirani su tako da troše minimalnu količinu vode, a kišnica se na krovu sakuplja i tretira za ponovnu upotrebu.

Kako bi kuća ispunila sve uslove za dobijanje nemačkog Passivhaus sertifikata, ona troši 90% manje energije za grejanje i hlađenje u poređenju sa konvencionalnom kućom. Godišnje će se za grejanje potrošiti 500 dolara. Vrata i prozori sa trostrukim zastakljenjem pomažu dodatnoj izolaciji. Fotonaponski paneli nominalne snage 12kW zadovoljavaće sve potrebe za električnom energijom.

Iako kuća još uvek nije u potpunosti izgrađena, deluje da će biti veoma zanimljiva.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Bane 28.02.2021.
U čl.2. Ugovora koji su vlasnici stanova za...
Zvezdan 23.02.2021.
Ovo je samo zanimljivost za nas. Naše zelen...
Куриња 17.02.2021.
Када креће са радовима?
Sulja Besir 09.02.2021.
Jeli radite u Austriju imamo 270 m2 tarasei...
Saurus 08.02.2021.
Liči na bledu kopiju Karađorđevog trg u Bat...