PRIJAVA-468X60-BANNER

SAUTERBUILDINGCONTROLSERBIA-970X250-BANNER

Ukopana kuća sa zelenim krovom na kome ovce pasu travu

20.08.2013. | EKOkuće

Arhitektonski biro Kaplan Thompson Architects izradio je projekat fenomenalne kuće koja je trenutno u procesu izgradnje. Kuća se gradi na istočnom delu planine u državi Virdžinija, SAD, a želja budućih vlasnika bila je da ispune sve potrebne uslove za dobijanje Passivhaus i LEED sertifikata, kao i da imaju prelep zeleni krov na kome će ovce moći da pasu travu.

Za gradnju se koriste ponovo upotrebljeni, obnovljivi, održivi i zdravi materijali iz okoline, a cela kuća i stolarija biće ofarbani isključivo bojama bez VOC komponenti. Lokalni beli hrast je korišćen za izradu podova. Za odličnu izolaciju korišćene su celuloza i EPS pena od polistirena, a dodatna izolacija će biti i zeleni krov koji će leti hladiti, a zimi grejati enterijer kuće.

U ovoj kući će se dosta voditi računa o potrošnji vode. Vodokotlić i slavine u kupatilu i kuhinji dizajnirani su tako da troše minimalnu količinu vode, a kišnica se na krovu sakuplja i tretira za ponovnu upotrebu.

Kako bi kuća ispunila sve uslove za dobijanje nemačkog Passivhaus sertifikata, ona troši 90% manje energije za grejanje i hlađenje u poređenju sa konvencionalnom kućom. Godišnje će se za grejanje potrošiti 500 dolara. Vrata i prozori sa trostrukim zastakljenjem pomažu dodatnoj izolaciji. Fotonaponski paneli nominalne snage 12kW zadovoljavaće sve potrebe za električnom energijom.

Iako kuća još uvek nije u potpunosti izgrađena, deluje da će biti veoma zanimljiva.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Živojin 06.10.2022.
Često prolazim ovom deonicom puta i zaista ...
DARKO 03.10.2022.
"Ministarstvo građevinarstva je od 2015. sr...
Irena 30.09.2022.
Svaka cast, pozeljno sto vise slicnih ideja...
Jelena 29.09.2022.
Divne su! Ja sam ove godine kupila platneni...
DARKO 26.09.2022.
Šta je sa pasarelom kod Ada mola? Da li su ...

;