Fasada od staklenih blokova u Brazilu

19.08.2013. | Dezeen

Francusko-brazilski arhitektonski biro Triptyque projektovao je ovu kreativnu zgradu u Sao Paolu u Brazilu gde je najveća zanimljivost fasada u obliku šahovske table od staklenih blokova koji omogućavaju prodor svetlosti u unutrašnjost. Smeštena na uskoj parceli između kula i kuća u centralnom kraju grada Pinheiros, zgrada Leitão_653 je samo 4 metara široka sa visinom od 25 metara.

Tri nijanse prozirnosti staklenih blokova su rasute preko mreže koja pokriva četiri gornja nivoa koja su vidljiva iznad susedne zgrade na severoistoku. „Ovaj ogroman panel omogućava glatku komunikaciju između grada i unutrašnjosti zgrade“, rekle su arhitekte.

Druga duža fasada je sakrivena od visokih zgrada u susedstvu, tako da je jednostavno prošarana malim prozorima i obojena u belu boju. Ulaz u zgradu je pod nadstrešnicom na istoj strani gde se nalazi mreža od staklenih blokova, dok se kafić i drugi komunalni prostori nalaze na suprotnoj strani zgrade.

Stepenišno i lift jezgro se nalazi u centru zgrade, obezbeđujući studio prostore otvorenog tipa u prednjem i zadnjem delu konstrukcije. Dodatno stepenište povezuju studije, tako da kompanije mogu biti rasprostranjene na više od jednog sprata.

Veranda je postavljena u prednjem delu drugog sprata, dok balkoni štrče naizmenično iz krajeva gornjih nivoa. Pokrivena krovna terasa pruža dodatni otvoreni prostor.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


KOTO
KOTO
BEOGRAD
www.koto.rs

DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.rs

BAN-INOX
BAN-INOX
STARA PAZOVA-NOVI BANOVCI
www.ban-inox.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...