Mogu li crne vetroturbine sprečiti pogibju ptica?

12.08.2013. | Gizmag

Četiri turbine na vetrofarmi Smøla u Norveškoj imaće jednu lopaticu vetroturbine ofarbanu u crno kako bi se videlo da li povećanje vizuleno kontrasta turbine nasuprot njene pozadine može da pomogne u smanjenju pogibje ptica koje slučajno naleću na lopatice turbine.

Energetska kompanija Statkraft, koja posluje na vetrofarmi, kaže da je nekoliko belorepih orlova (koji se takođe nazivaju morski orlovi) pronađeno mrtvo na terenu pošto su naleteli na turbine u okviru vetroparka.

Pored testiranja lopatica crne boje, projekat INTACT (neoštećeno) će takođe ispitati da li će povećanje vidljivosti kule turbina pomoći u sprečavanju udara ptica koje lete niže od orlova, kao što su patke i jarebice.

Pored toga, neke turbine će biti opremljene sa ultraljubičastim lampama. Za razliku od ljudskog oka, ptičije oko je osetljivo na ultraljubičasti deo elektromagnetnog spektra. Ukoliko se UV svetlo pokaže efikasnim, namera je da se testira UV reflektujuća farma. Boja ima prednost u odnosu na UV svetlo zato što može biti primenjena tokom proizvodnje turbine.

Vetrofarma Smøla izazvala je kontraverze u roku od mesec dana od njenog otvaranja 2005. godine zbog direktnog uticaja turbina na lokalnu populaciju belorepih orlova. Međutim, od tada, kompanija Statkraft tvrdi da je vetroelektrana postala središte istraživanja za bolje razumevanje problema.

„Bezbroj sati istraživanja su provedene na rešavanju ovog pitanja od kako je vetroelektrana Smøla završena 2005. godine, a postoji nekoliko mesta na svetu gde se mnogo zna o ponašanju ptica u blizini vetrogeneratora“, kaže Bjorn Iuel, biolog i ekološki savetnik u kompaniji Statkraft.

U proseku, vetroelektrana sa 68 turbina generiše 356GWh električne energije godišnje, za šta kompanija Statkraft kaže da je dovoljna količina da napaja 17.800 norveških domaćinstava.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


HABERKORN
HABERKORN
NOVI SAD-VETERNIK
www.haberkorn.rs

SION NET
SION NET
NOVI BEOGRAD
www.sionnet.rs

NIMEL
NIMEL
NOVI BEOGRAD

ENERSET
ENERSET
NOVI BEOGRAD
www.enerset.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Саша 30.06.2020.
Имам проблеме које сте описали. Две куће у...
Darko 22.06.2020.
Težište gužve će se preneti na raskrsnicu K...
Milan 16.06.2020.
Na zgradi u ulici Stanislava Sremčevića 1 u...
Bozo Ristanović 15.06.2020.
U periodu od pet godina nakon izgradnje hid...
Шумадинац 15.06.2020.
Нема разлога да се и јужни део пруге не изг...