Održiva kuća u šumi koja poštuje zakone prirode

01.08.2013. | EKOkuće

U Nacionalnom parku New Forest (Nova šuma) u južnoj Egleskoj nedavno je izgrađena održiva kuća sa zelenim krovom koja se savršeno uklapa u šumsko okruženje.

Vlasnici ove kuće su u svom delu šume posedovali staru, oronulu kuću koju su želeli da zamene novom, poštujući sve principe održivosti i zakone prirode. Tokom gradnje su čak preselili lokalne guštere kako ih ne bi povredili tokom radova. Nova kuća je od stare veća za 30%, ima sve potrebne prostorije za život i rad, a zeleni krov joj obezbeđuje dodatnu izolaciju tokom hladnih zimskih meseci.

Sva zemlja i prljavština koje su iskopane iz podruma tokom čišćenja, su zadržane i iskorišćene za oblaganje zadnjeg dela kuće, čime se postigla dodatna izolacija i smanjio nivo buke koja dopire sa obližnjeg puta. Orijentacija kuće je pažljivo osmišljena kako bi se postigao pasivno – solarni dizajn i prirodna ventilacija. Lokalno drvo je korišćeno za podupiranje betonskih zidova koji imaju ulogu termičke mase, ono je obrađeno i sada je ukras enterijera.

Instaliran je i solarno termalni sistem koji zagreva potrošnu vodu. Kotao na drva pruža dodatnu toplotnu energiju za zagrevanje vode, a po potrebi tokom zime zagreva i prostorije. Kišnica sa zelenog krova se sakuplja, a iskorišćena voda se reciklira. Ispred kuće je izgrađen biološki bazen bogat florom i faunom, posebno gušterima koji su na imanje vraćeni nakon što je gradnja završena.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Milan 09.10.2019.
Da, sve je to lepo u teoriji. Međutim kao i...
Maxs 24.09.2019.
Pa neka plate 50€ i neka prijave radnike na...
Darko 23.09.2019.
Teško da će neko južno od Save da se vraća ...
Шумадинац 16.09.2019.
1. Смедерево - Зрењанин - Кикинда - Хоргош....
Darko 09.09.2019.
Po zakonu za sve nelegalno izgrađene objekt...