Održiva kuća u šumi koja poštuje zakone prirode

01.08.2013. | EKOkuće

U Nacionalnom parku New Forest (Nova šuma) u južnoj Egleskoj nedavno je izgrađena održiva kuća sa zelenim krovom koja se savršeno uklapa u šumsko okruženje.

Vlasnici ove kuće su u svom delu šume posedovali staru, oronulu kuću koju su želeli da zamene novom, poštujući sve principe održivosti i zakone prirode. Tokom gradnje su čak preselili lokalne guštere kako ih ne bi povredili tokom radova. Nova kuća je od stare veća za 30%, ima sve potrebne prostorije za život i rad, a zeleni krov joj obezbeđuje dodatnu izolaciju tokom hladnih zimskih meseci.

Sva zemlja i prljavština koje su iskopane iz podruma tokom čišćenja, su zadržane i iskorišćene za oblaganje zadnjeg dela kuće, čime se postigla dodatna izolacija i smanjio nivo buke koja dopire sa obližnjeg puta. Orijentacija kuće je pažljivo osmišljena kako bi se postigao pasivno – solarni dizajn i prirodna ventilacija. Lokalno drvo je korišćeno za podupiranje betonskih zidova koji imaju ulogu termičke mase, ono je obrađeno i sada je ukras enterijera.

Instaliran je i solarno termalni sistem koji zagreva potrošnu vodu. Kotao na drva pruža dodatnu toplotnu energiju za zagrevanje vode, a po potrebi tokom zime zagreva i prostorije. Kišnica sa zelenog krova se sakuplja, a iskorišćena voda se reciklira. Ispred kuće je izgrađen biološki bazen bogat florom i faunom, posebno gušterima koji su na imanje vraćeni nakon što je gradnja završena.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Goran 10.07.2019.
Kada ce da se uradi put Sremska gazela u Do...
Dragana Tošić 27.06.2019.
Poštovani, molim Vas za kontakt firme u S...
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...
TikiCar 25.04.2019.
Spominje se povezivanje NBG sa Rakovicom, a...
veselnik 13.04.2019.
"Služba za urbanizam koja će okupiti 10 str...