PRIJAVA-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Bharathi istraživačka stanica na Antartiku

31.07.2013. | Gizmag

Indijski Nacionalni centar za istraživanje Antartika i okeana je naručio potpuno novu istraživačku stanicu, koja je postavljena na Larsman brdu u severoistočnom delu Antartika. Bharthi indijska polarna stanica zauzima površinu od 2.500 metara kvadratnih i izgrađena je korišćenjem transportnih kontejnera, i omogućava naučnicima da obavljaju svoj posao na bezbednom, uprokos ekstremnim lokalnim vremenskim uslovima.

Bharthi je treća indijska stalna baza na Antartiku. Zahvaljujući pravilima predviđenim u Antartičkom ugovoru (Antartic Treaty System), objekat je projektovan tako da može da se u potpunosti demonitira i ukloni sa ledenog pejzaža bez traga.

Kao i kod britanske Halej VI istraživačke stanice, udaljena lokacija Bharthi stanice zahteva da ona bude samodovoljna u dužem vremenskom periodu, i da može da izdrži vremenske ekstreme koje uključuju nalete vetra od 321km/h i temperature koje dostižu minus 40°C.

Da bi se odgovorilo na ovaj izazov, zgrada je postavljena na stubove i njena spoljašnja fasada je oblikovana (uz pomoć vazdušnog tunela) u formu za koju je rečeno da sprečava gomilanje snežnih nanosa.

Bharthi se prostire na tri nivoa, a izgrađena je korišćenjem 134 transportna kontejnera koji su međusobno povezani i pokriveni izolacionim omotačom i spoljnom ljuskom. Kontejneri su prvo prefabrikovani u Nemačkoj, pre nego što su isporučeni preko Antverpena i Kejp Tauna, i brzo montirani na licu mesta za vreme kratkog antartičkog leta krajem 2011. na 2012. godinu.

Treći sprat ima terasu i klimatizacioni sistem, dok drugi sprat smešta stambene prostore sa 24 jednokrevetnih i dvokrevetnih soba. Pored ovoga nalaze se i kuhinja, trpezarija, biblioteka, fitnes sala, kancelarije, salon, pa čak i funckionalno pozorište.

U prizemlju je sve u znaku istraživanja, pošto se tu nalaze laboratorije, skladišta, razni tehnički prostori i radionica. Tokom antartičkog leta, Bharathi stanica će biti dom za oko 47 istraživača, dok će u oštim zimskim mesecima taj broj pasti na 24.

Energija za stanicu se obezbeđuje preko kombinovane toplotne i energetske jedinice (CHP - Combined Heat and Power), koja se napaja na zalihama kerozina. Zapravo postoji ukupno tri CHP jedinice na lokaciji, kako bi se obezbedilo da neblagovremeni mehanički kvar ne ostavi naučnike u škripcu.

Dok je u funkciji, CHP jedinica prozvodi višak toplote, i to je dovoljno da zagreje zgradu. Partner u izradi projekta, biro Bof artchitekten, u izjavi je rekao da je vetroenergija takođe razmatrana kao moguća buduća solucija, ali da je solarna energija isključena zbog duge antarktičke zime i nedostatka sunčeve svetlosti. Zgrada je dodatno opremljena sa sistemom za prečišćavanje vode.

Zajedno sa biroom Bof artchitekten, projektovanje i izgradnja Bharathi indijske polarne stanice uključivao je kompanije IMS Ingenieurgesellschaft mbH i M+P consulting. Projektovanje je započeto 2009. godine, a ona je na kraju u potpunosti završena ranije ove godine.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Slobo 23.03.2023.
Zato i jeste Beograd na vodi.
skeva 23.03.2023.
Jel' to Beograd na vodi ?
Milan 22.03.2023.
Konačno! Pruga do Niša i dalje ka Solunu je...
Sasa 21.03.2023.
E nas dragi Bakicu, za sve si bio u pravu.
Gagi 21.03.2023.
Dvadeseti sprat je oko 70 metara vodenog st...

;