INFONET-468X60-BANNER

Prefabrikovana istraživačka stanica na Antartiku

08.02.2013. | Gizmag

Pre samo nešto više od jednog veka posle ekspedicije na Antartik kapetana Roberta Falkona Skota koja je završena tragično, britanska najnovija i najveća istraživačka stanica na Antartiku, Halley VI, je otvorena i postaće u potpunosti operativna tokom narednih nedelja. Objekat vredan 25,8 miliona britanskih funti je projektovan od strane arhitektonskog biroa Hugh Broughton Architects i inženjerske firme AECOM, i predstavlja stalnu posvećenost naučne zajednice u Velikoj Britaniji da zadrži vrhunski objekat u regionu.

Nova, samodovoljna istraživačka stanica zamenjuje staru Halley V stanicu, i šesti je takav objekat koji se nalazi na plutajućem ledu Brunt. Ovaj region je okupiran od strane britanskih naučnih stanica još od kada je Kraljevsko društvo poslalo ekspediciju istraživanja zemljinog magnetnog polja i atmosfere 1957. godine. Podaci iz Helley istraživačke stanice su direktno doveli do otkrića ozonskih rupa 1985. godine.

Kako bi se izborila sa ekstremnim uslovima, koji obuhvataju vetrove do 145 km/h i prosečnu spoljnu temperaturu od minus 30 stepeni Celzijusa, stanica Halley VI je projektovana da bude izuzetno jaka i izdignuta kako bi ostala iznad velikih godišnjih snežnih padavina.

Halley VI je montirana na nešto što su u suštini hidraulički-povišene skije. Ovo omogućava da se laboratorija periodično vuče sa specijalnim buldožerima kako bi se izbeglo njeno nasukanje na ledenom bregu koji se odvalio od plutajućeg leda Brunt, koje se neumoljivo kreće ka moru brzinom od 400 metara godišnje.

Halley VI je najjužnija istraživačka stanica kojom upravlja Britansko Kraljevsko društvo, i pristup objektu je ograničen na samo tri meseca godišnje. Ovo obezbeđuje izazovan građevinski proces koji je trajao četiri antartička leta - svaki period gradnje je trajao devet nedelja. Materijali i komponente su dostavljane preko opasnih ledenih mora i građevinski timovi su radili danonoćno.

Istraživačka stanica se sastoji od dve glavne platforme, od kojih svaka ima po tri međusobno povezana modula. Severna platforma pruža primarni smeštaj i ima observacionu platformu koja pruža dramatične panormaske poglede na okolinu, dok druga platforma nudi dodatni prostor za letnje posetioce.

U centru objekta, dvospratna velika crvena jedinica (modul) sadrži društveni prostor namenjen za dobrobit posade, zajedno sa hidroponičnom baštom za sveže zelenilo i zidom za penjanje za rekreaciju.

„Dugoročna istraživanja sprovedena u Helley stanici od 1950-tih su doveli do boljeg razumevanja našeg sveta“, objasnio je profesor Alan Rodžer (Alan Rodger), privremeni direktor Britanske antartičke službe. „Za pola veka, društvo je upozoreno na promenu klime sveta, o mogučnostima da će topljenje leda u polarnim regionima povećati rast nivoa mora, kao i da ljudska aktivnost ima uticaja na životnu sredinu.“

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;