INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kuća u obliku polumeseca uklapa se u svoje okruženje

29.07.2013. | Gizmag

Kuća Crofthouse, smeštena na južnoj obali Viktorije u Australiji, svojim vlasnicima nudi jednostvan i održiv dom koji se uklapa u svoje prirodno okruženje i pruža predivne poglede na priobalje.

Dom ima nisko oivičenu strukturu koja je napravljena od prirodnih i lokalnih materijala, uključujući i drvenu konstrukciji i unutrašnje zidove od presovanog peska pod velikom toplotom. Projektovana od strane australijskog arhitekte Džejmsa Stokvela (James Stockwell), kuća je nedavno dobilo nagradu Alan and Beth Coldicutt za održivu arhitekturu.

Ova upečatljiva eko-kuća, koja skoro izgleda kao prizemljena svemirska letelica, opisana je od strane žirija kao istaknuti projekat iz plejade od 240 zgrada. „Crofthouse može biti uvod u novu arhitektonsku paradigmu gde zgrade zaista rade na takav način sa prirodom da oni zapravo funkcionišu kao jedan“, istakao je žiri.

„Zgrade koje se prijanjaju jednom stranom na zemlju i ukopane zgrade se uklapaju sa prirodom i smanjuju faktor 'hlađenja od strane vetra' na zgradi“, rekao je arhitekte Stokvel. „Korišćenje čamovih rešetki i nabijene zemlje je prilično primitivna tehnologija i dostupna je većini graditelja.“

Kuća je oblikovana u obliku polumeseca, što pruža privatnost spoljnim, obodnim sobama i maksimizira poglede na okolinu. Oblik kuće je takođe značio da arhitekta Stokvel nije morao da gradi konvencionalne zidove i zatvorene prostore. Svaka soba je otvorena i prostrana i svaka zona je obeležena preko zidnih panela. „Kuća deluje zaštitno i internalizovano, ali kada ste u njoj potpuno je otvorena i možete videte u svim pravcima“, kaže Stokvel.

Stokvel je inspirisan idejom stvaranja doma koji se čini da je formiran od strane elemenata vetra, kiše i sunca. On kombinuje sve ove elemente u kući kroz uključivanje pasivnog solarnog sistema, brzorastućeg zelenila koje štiti dom od vetrova i pruža ogrev za zimu, i nižim visinama zidova, što omogućava da otvoreni unutrašnji prostori pasivno regulišu temperaturu preko termičke mase i unakrsne ventilacije. To znači da će kuća ostati hladna leti i topla zimi.

Moderna i jednostavna završna obrada enterija uključuje polirane betonske podove, obloženi plafoni i zidovi od drveta, ogromni dvostruko zastakljeni prozori spratne visine i veliki centralni kamin. Osim toga, oblik, dizajn i korišćeni materijali pružaju kući visoku zaštitu od požara, što je nešto od velikog značaja u australijskim regionalnimm područjima.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;