Pasivno hlađena kuća Gusenica izgrađena od transportnih kontejnera

04.07.2013. | Gizmag

Korišćenje transportnih kontejnera u stambenoj gradnji je sve više popularnije, i to sa dobrim razlogom: postoji nebrojana cifra vodootpornih i trajnih metalnih kutija na raspolaganju, pa zašto ih ne bismo iskoristili u dobre svrhe? Sa ovim na umu, najnoviji takav primer koji je privukao našu pažnju jeste kuća Gusenica (Caterpillar House) od čileanskog arhitekte Sebastijana Irarazavala (Sebastián Irarrázaval), koja pored toga ima i pasivno hlađenje.

Kuća Gusenica se nalazi na brdu u neposrednoj blizini Santjaga, glavnog grada Čilea, i ima impresivne poglede na Ande. Odluka da se koriste transportni kontejneri kao primarni građevinski materijal potiče iz želje da se ubrza gradnja i samnje ukupni troškovi projekta.

Imovina je površine od 350 metara kvadratnih i satoji se od ukupno 12 korišćenih transportnih kontejnera: pet jedinica od 12 metara i šest od 6 metara, i jedan kontejner sa otvorenim krovom koji u sebi smešta bazen.

Zbog želje vlasnika da se kuća uklopi sa pejzažom što je više moguće, neki delovi kuće prate liniju brda. To dovodi do neobičnog unutrašnjeg rasporeda, gde svaka od dečijih soba ima nagnuti kutak gde se nalazi krevet. Transportni kontejneri su takođe modifikovani sa nekoliko prozora, krovnim prozorima i pripajajućim delovima.

Umesto da ugrade energetski invazivan klimatizacioni sistem, arhitekte su se odlučile za pasivno hlađenje. Dom je uređen na takav način da se u potpunosti iskoristi hladan prirodni vazduh koji dolazi sa planina, i koji prolazi kroz prozore, vrata i ventilisanu fasadu.

Možda su projektanti propustili trik ovde, pošto bi veći stepen održive energetske tehnologije smanjio energetske zahteve na vrlo skroman nivo. Bez obzira, ovo je svakako poželjan primer kontejnerske arhitekture. Kuća Gusenica je završena 2012. godine.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Goran 04.08.2020.
Dobar dan, želim da odradim izolaciju krova...
Шумадинац 03.08.2020.
Да ли заиста нема никог ко би сагледао неоп...
Maja 31.07.2020.
Molim vas za cenu izolacije penom po m2 za ...
Aco 25.07.2020.
Da se moze graditi od ove cigle pečenjara.
Daniel Zebeljan 25.07.2020.
Koristio bi penu u brodogradnji.Kome se obr...