PRIJAVA-468X60-BANNER

Pasivno hlađena kuća Gusenica izgrađena od transportnih kontejnera

04.07.2013. | Gizmag

Korišćenje transportnih kontejnera u stambenoj gradnji je sve više popularnije, i to sa dobrim razlogom: postoji nebrojana cifra vodootpornih i trajnih metalnih kutija na raspolaganju, pa zašto ih ne bismo iskoristili u dobre svrhe? Sa ovim na umu, najnoviji takav primer koji je privukao našu pažnju jeste kuća Gusenica (Caterpillar House) od čileanskog arhitekte Sebastijana Irarazavala (Sebastián Irarrázaval), koja pored toga ima i pasivno hlađenje.

Kuća Gusenica se nalazi na brdu u neposrednoj blizini Santjaga, glavnog grada Čilea, i ima impresivne poglede na Ande. Odluka da se koriste transportni kontejneri kao primarni građevinski materijal potiče iz želje da se ubrza gradnja i samnje ukupni troškovi projekta.

Imovina je površine od 350 metara kvadratnih i satoji se od ukupno 12 korišćenih transportnih kontejnera: pet jedinica od 12 metara i šest od 6 metara, i jedan kontejner sa otvorenim krovom koji u sebi smešta bazen.

Zbog želje vlasnika da se kuća uklopi sa pejzažom što je više moguće, neki delovi kuće prate liniju brda. To dovodi do neobičnog unutrašnjeg rasporeda, gde svaka od dečijih soba ima nagnuti kutak gde se nalazi krevet. Transportni kontejneri su takođe modifikovani sa nekoliko prozora, krovnim prozorima i pripajajućim delovima.

Umesto da ugrade energetski invazivan klimatizacioni sistem, arhitekte su se odlučile za pasivno hlađenje. Dom je uređen na takav način da se u potpunosti iskoristi hladan prirodni vazduh koji dolazi sa planina, i koji prolazi kroz prozore, vrata i ventilisanu fasadu.

Možda su projektanti propustili trik ovde, pošto bi veći stepen održive energetske tehnologije smanjio energetske zahteve na vrlo skroman nivo. Bez obzira, ovo je svakako poželjan primer kontejnerske arhitekture. Kuća Gusenica je završena 2012. godine.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;