INFONET-468X60-BANNER

Pariz usvojio novu regulativu o dozvoljenoj visini zgrada

03.07.2013. | Design Build Source

Rušenje zabrane izgradnje zgrada preko sedam spratova visine u Parizu je dovelo do toga da se sada projektuje čak 12 novih nebodera u Batinjolesu, zoni urbanog razvoja u neposrednoj blizini centralnog poslovnog okruga.

Pariz je tradicionalno poznat po romantičnoj arhitekturi nego po visokim oblakoderima, ali će se ovo uskoro promeniti jer je vlada podržala pokret za razvijanje gušće naseljenog i modernijeg grada.

Izgradnja kontraverznog nebodera Tour Montparnasse, visokog 210 metara, 1973. godine je označio početak kraja za izgradnju nebodera, pošto je nakon toga vlada ograničila visine zgrada u najvećem delu Pariza.

Za one koje se boje od vizuelnog oštećenja koje moderne zgrade daju u takvom istorijskom gradu, gradska vlada Pariza uverava građane da ovde cilj nije da se napravi od grada novi Dubai. Nedavno regulativna promena će omogućiti gradnju objekata do 180 metara visine, što je i dalje značajno manje od 324 metara visine Ajfelove kule.

„Pariz se teško takmiči sa drugim gradovim poput Londona kao međunarodni poslovni grad“, rekao je gradonačelnik Pariza, Žerom Komet (Jerome Coumet). „Pariz takođe mora biti u stanju da ponudi moderni kancelarijski prostor.“

Gradonačelnik Komet, koji Pariz naziva „grad muzej“, je uzbuđen mogućnošću izgradnje vertikalnih zgrada. Poznati francuski arhitekta Žan Nuvel i priznati italijanski arhitekta Renzo Pijano će biti uključeni u pripremi projekata nekih od 12 novih nebodera.

Pjano radi sa kompanijom Bouygues Construction na izgradnji zgrade Pariskog sudstva u Batinjolesu, gde je velika parcela stare železnice uklonjena kako bi podržala novogradnju i rehabilitovala područje. Zgrada sudstva će biti smeštena unutar nebodera od 160 metara visine, napravljenog od četiri delova od čelika i stakla koji će biti smešteni jedan iznad drugog.

Komet je takođe pomenuo da su estetske prednosti vertikalne izgradnje odlične za kreativnu industriju i turizam grada. „Ubeđen sam da kao što ljudi idu da posete nove delove Londona, tako će i doći da vide izuzetnu novu arhitekturu u Parizu“, rekao je on. „Francuski arhitekti rade širom sveta. Takođe bi trebali da imaju mogućnosti da se izraze u Parizu.“ Pariz je jedan od najposećenijih gradova na svetu, sa cifrom od 15,7 miliona turista u 2012. godini.

Novi plan je izazvao neke kontraverze. Oliver de Monikault, predsednik grupe za borbu protiv nebodera SOS Paris, rekao je pariskom novinaru Džonu Laurensonu da su visoke zgrade „kidajuća arhitektura“.

„Savremeni arhitekti, kaže on, ni ne pokušavaju da se uklope u arhitekturu gradova u kojima grade. Obično arhitekta napravi projekat, onda on pokušava da ga proda u bilo kom mestu u svetu“, kaže on.

Drugi kritičari su se pozivali na stalno menjanje poslovne sredine u kojoj će sve više i više zaposlenih raditi na daljinu, i kada se budu susretali sa poslovnim partnerima lično, radije će izabrati lepe prostore namesto čeličnih nebodera.

Danas, Tour Montparnasse stoji kao drugi najviši neboder u Parizu i tek je nedavno nadmašen od strane nebodera Tour First, zgrada koja je prvobitno imala 159 metara visine, ali je renovirana i dovedena do visine od 225 metara 2011. godine.

Većina pariskih nebodera, uključujući Tour First, su smešteni u distriktu Lá Defense. Očekuje se da će regulativa o dozvoljenoj visini zgrada i planiranih 12 nebodera dovesti do žustrih rasprava prilikom opštinskih izbora sledeće godine.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;