Svetla solarna budućnost za Japan

24.06.2013. | Croenergo

Japan je nedavno najavio mogućnost ponovnog aktiviranja nuklearnih elektrana do kraja ove ili tokom 2014. godine, ali ipak deo njegove energetske budućnosti leži u obnovljivim izvorima energije, posebno u iskorišćenju solarne energije.

Krajem 2012. godine ova azijska zemlja imala je više od 7.4GW instaliranih fotonaponskih panela, a prema nekim analitičarima navedena brojka bi uskoro trebala da se udvostruči.

Nagli rast podstaknut je prvenstveno fid-in tarifama koje je uveo bivši premijer Naoto Kan, a zbog kojih bi Japan uskoro mogao postati drugo najbrže rastuće tržišta fotonaponskih tehnologija, odmah nakon Kine. Ukoliko sve bude išlo po planu, Japan bi se trebao naći odmah iza Nemačke i Italije po broju solarnih instalacija.

Iako je solarna energije skuplja od uvoznih fosilnih goriva i nuklearne energije, ova stavka nije obeshrabrila Japance u svom postepenom okretanju ka obnovljivim izvorima energije. Nakon katastrofe u Fukušimi ugašeno je 50 nuklearnih reaktora, a samo dva su ponovo aktivirana. I dok su ova gašenja nuklearnih elektrana verovatno samo privremena mera, javnost, politika i rast tržišta za čistu energiju postepeno okreću Japan prema zelenijoj budućnosti. Obnovljivi izvori energije, i to prvenstveno iz hidroelektrana, trenutno zauzimaju 10% u ukupnom energetskom miksu zemlje, a do 2020. godine trebali bi da narastu na čak 25%.

Sistem fid-in tarifa koji je pokrenut u julu prošle godine, zakonom nalaže komunalnim preduzećima obavezu kupovine električne energije iz obnovljivih izvora koju proizvode fizička lica i firme i to po fiksnim cenama. Iako su takve cene veštački „naduvane“, razlog je jasan - podsticanje ulaganja u start-up projekte.

Do sada su se mnogi poljoprivrednici i drugi privatnici, kao i lokalne vlasti odlučili da iskoriste ovu pogodnost dodatne zarade postavljanjem i proizvodnjom električne energije iz fotonaponskih panela. Tako proizvedena energija moći će se prodavati po subvencionisanoj fiksnoj naknadi narednih 20 godina. Trenutni iznos uvedene tarife u Japanu je dvostruko veći od onog koji nude Nemačka ili Francuska.

Razvoj fotonaponskog tržišta cenovno se ipak najviše odražava na krajnje potrošače. Čak i kada se realiziju instalacija od 15GW već odobrenih solarnih projekata, računi bi i dalje trebali da rastu za oko 5%.

Uprkos predviđenom rastu cena, potencijal proizvodnje domaće električne energije bez skrivenih troškova za čišćenje i upravljanje nuklearnim elektranama, mogao bi Japanu osigurati čistu i svetlu energetsku budućnost.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...
TikiCar 25.04.2019.
Spominje se povezivanje NBG sa Rakovicom, a...
veselnik 13.04.2019.
"Služba za urbanizam koja će okupiti 10 str...
Ljubinka 09.04.2019.
Da li se na zidove koji su krecenim prajmer...
Maks 04.04.2019.
Političari treba da shvate da se autoput, o...