IZOLACIJA-468X60-BANNER

Renzo Piano - Diogenova mini kuća

24.06.2013. | Inhabitat

Italijanski arhitekta Renzo Piano projektovao je malo sklonište, nazvano Diogenova koliba, sa dovoljno prostora za samo jednu osobu. Tako da je prikladno što je nazvano po Diogenu iz Sinope, asketskom grčkom filozofu koji je spavao u velikoj keramičkoj posudi na gradskom trgu i prosio za hranu. Koliba, koja je nedavno izgrađena u Vitra kampusu u Veilu na Rajni, Nemačka, ima površinu od samo 7,43 metara kvadratnih - dovoljno prostora za krevet, stolicu i mali sto.

Pre desetak godina, Piano je počeo izradu planova za minimalistički dom. On je bio zainteresovan za taj koncept od studentskih dana, i počeo je sa projektovanje bez određenog klijenta. Taj koncept je na kraju prerastao u Diogenovu kolibu dimenzija dva sa dva metara koja je namenjena ne samo kao socijalni smeštaj, već i kao „dobrovoljno mesto za odmor“.

Koliba je napravljena od drveta, a spoljašnjost je obložena sa aluminijumskim panelima. Unutrašnjost je opremljena sa sofom na razvlačenje i sklopivim stolom koji je smešten ispod prozora. Iza particije se nalazi tuš, toalet i mala kuhinja. Samodovoljna koliba poseduje solarne panele, prirodnu vetilaciju i trostruko zastakljene prozore. Voda je obezbeđena od strane rezervoara za sakupljanje kišnice. Jednostavni dom je lak za transport, i lako može biti natovaren na kamion.

 

Što se tiče mogućih namena, kompanija Vitra sugeriše da se Diogenova koliba može koristiti kao mala kancelarija ili radno mesto, ili da njih nekoliko može izgraditi u klaster koji se može koristiti kao hotelski smeštaj.

„Diogenova koliba je toliko mala da funckioniše kao idealno mesto za odmor, ali namerno ne zadovljava potrebe svih u istoj meri. Komunikacija, na primer, će se održavati na drugom mestu - i tako Diogenova koliba takođe poziva na redefinisanje odnosa između pojedinca i društva.“

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Ime 08.12.2022.
Narod je bio prisiljen da zida bez papira j...
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...

;