INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Proširenje Ilhavo pomorskog muzeja u Portugalu

21.06.2013. | Dezzen

Deset godina nakon završetka Ilhavo pomorskog muzeja u Portugalu, lisabonski biro ARX Portugal je proširio zgradu dodavanjem akvarijuma posvećenog bakalaru. Akvarijum se nalazi u okviru ugaone strukture obložene metalom, postavljene preko bele betonske podloge. Premošćavanjem javnog trga, zgrada postavlja krivudavi put između postojećeg muzeja i pratećeg istraživačkog centra.

Arhitektonski biro ARX Portugal postavio je akvarijum u centru spiralnog puta, omogućavajući posetiocima da posmatraju vodu sa različitih visina i pozicija. Arhitekte objašnjavaju: „Put posetioca jeste spiralna rampa, putovanje koje počinje iznad akvarijuma i pretvara se u ronilački režim postepenog otkrivanja, iskustvo uranjanja u stanište bakalara.“

Neformalni auditorijum nudi mesta za odmaranje duž trase, gde posetioci mogu da saznaju više o ribi, dok su dodatne činjenice i slike odštampane na zidovima duž putanje. Privatni podrumski sprat smešta tehničku opremu neophodnu za održavanje akvarijuma, a tu je i prostor za skladištenje muzejske arhive.

Arhitektonski biro ARX Portugal završio je Ilhavo pomorski muzej 2002. godine, i on je bio jedan od pet projekata nominovanih za nagradu Evropske unije za savremenu arhitekturu 2003. godine.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;