Proširenje Ilhavo pomorskog muzeja u Portugalu

21.06.2013. | Dezzen

Deset godina nakon završetka Ilhavo pomorskog muzeja u Portugalu, lisabonski biro ARX Portugal je proširio zgradu dodavanjem akvarijuma posvećenog bakalaru. Akvarijum se nalazi u okviru ugaone strukture obložene metalom, postavljene preko bele betonske podloge. Premošćavanjem javnog trga, zgrada postavlja krivudavi put između postojećeg muzeja i pratećeg istraživačkog centra.

Arhitektonski biro ARX Portugal postavio je akvarijum u centru spiralnog puta, omogućavajući posetiocima da posmatraju vodu sa različitih visina i pozicija. Arhitekte objašnjavaju: „Put posetioca jeste spiralna rampa, putovanje koje počinje iznad akvarijuma i pretvara se u ronilački režim postepenog otkrivanja, iskustvo uranjanja u stanište bakalara.“

Neformalni auditorijum nudi mesta za odmaranje duž trase, gde posetioci mogu da saznaju više o ribi, dok su dodatne činjenice i slike odštampane na zidovima duž putanje. Privatni podrumski sprat smešta tehničku opremu neophodnu za održavanje akvarijuma, a tu je i prostor za skladištenje muzejske arhive.

Arhitektonski biro ARX Portugal završio je Ilhavo pomorski muzej 2002. godine, i on je bio jedan od pet projekata nominovanih za nagradu Evropske unije za savremenu arhitekturu 2003. godine.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 19.10.2021.
Da li LED sijalice i creva imaju zaštitu od...
Vida 15.10.2021.
Kada će u opštini Surčin biti sproveden pro...
Đorđe 14.10.2021.
Radio bi 2 vikend kuće na Zlatiboru unutraš...
Kamenorezac 11.10.2021.
NIje poskupeo kamen, možete proveriti na sa...
Ivan 06.10.2021.
Sve je to ok. Ali da su bar vratili put u p...