IZOLACIJA-468X60-BANNER

Solarno hlađenje: Budućnost klimatizacije?

12.06.2013. | Design Build Source

Solarni sistemi hlađenja mogu biti budućnost klimatizacije u svetu, uglavnom zbog toga jer alternativne solarne klimatizacione tehnologije omogućavaju velike uštede energije i smanjenje emisija gasova koji izazivaju efekat staklene bašte.

Tehnologija može pretvoriti sunčevu toplotu u korisnu klimatizaciju putem procesa hlađenja na termo pogon koji generiše hladnu vodu preko solarnih kolektora i apsorpcione rashladne mašine ili „čilera“ koji je sposoban za pretvaranje toplog vazduha u hladan. Na kraju se hladni vazduh raspoređuje širom objekta putem suvog hladnog vazduha ili mehanizma hladne vode.

Autralijski institut za hlađenje, klimatizaciju i grejanje (AIRAH - Australian Institute of Refrigeration, Air Conditioning and Heating) je nedavno pokrenuo Specijalnu tehničku grupu za solarno hlađenje (Solar Cooling Special Technical Group -  STG) u cilju prikupljanja tima profesionalaca i stručnjaka iz oblasti koji mogu da istražuju i savetuju institut o ovim pitanjima, uključujući i davanje regulatornih saveta.

Izvršni direktor AIRAH-a, Fil Vilkinson (Phil Wilkinson) kaže da je cilj stvaranja ove nove grupe davanje podrške i ohrabrivanje primene solarnih rashladnih sistema, kao i pružanje informacije za one koji rade u industriji solarnog hlađenja.

„Kako sunce bije dole i klima uređaji su upaljeni, šta bi moglo biti logičnije od solarnog hlađenja? I sa entuzijazmom za rešavanje problema snabdevanja električne energije u Australiji, solarno hlađenje bi moglo da bude jedan od odgovora industrije na smanjenje emisija gasova koji izazivaju efekat staklene bašte i troškova infrastrukture za elektrifikaicju“, rekao je Vilkinson.

AIRAH takođe radi na priznavanju poslovnih profila za inženjere koji rade u sektoru klimatizacije, grejanja i hlađenja, kao i da „inženjeri za hlađenje“ budu priznati kao samostalno zanimanje od strane Australijskog zavoda za statistiku.

„Karijerni model definiše nazvie poslova, uloge, zadatke i zahteve za stručnošću mašinskih inženjera koji rade u uslužnom sektoru građevinarstva“, kaže Vilkinson. „Razvoj modela karijere jeste deo procesa za pomoć u identifikaciji propusta u strčnosti u KGH sektoru u Australiji.“

Većina urbanih područja u Australiji se nalazi u suptropskim i umerenim regionima sa toplim letima i blagim zimama. Ovi vremenski uslovi su savršeno pogodni za solarne sistem za hlađenje i nude veliku mogućnost za smanjenje emisija gasova koji izazivaju efekat staklene bašte, pomažuću u borbi protiv klimatskih promena.

Osim toga, u toplim sezonama, maksimalna potražnja za hlađenjem prostora se poklapa sa maksimalnim solarnim zračenjem, što znači da je najveća potreba za hlađenjem kada je resurs koji se koristi za hlađenje najviše u izobilju.

Tehnologija se uvodi u mnogim komercijalnim objektima širom sveta, uglavnom u Evropi. Trenutno oko 10 odsto projekta koristi ovu tehnologiju u Australiji. Na primer, Bolnica Echuca u Viktoriji (fotografija iznad) je postavila solarni sistem za hlađenje koji štedi 60.000 dolara godišnje u energetskim troškovima i smanjuje emisije gasova koji izazvaju efekat staklene bašte za 1.400 tona.

Međutim, solarno hlađenje je još uvek tehnologija u razvoju sa mnogo varijanti, što je dovelo do toga da AIRAH prizna da istraživači tek trebaju da pronađu univerzalni pristup.

Iz tog i drugih razloga, AIRAH je rekao: „Postoji potreba za podizanje profila solarnog hlađenja u Australiji, pronalaženje rešenja za posebne klimatske uslove i usavršavanje veština lokalnih industrija kako bi se doveo do potrebnog nivoa za razvoj i implementaciju efikasnih rešenja. Specijalna tehnička grupa je upravo osnovana da bi se ovi ciljevi postigli.“

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


SAUTER-300X250-BANNER
SCHNEIDERELECTRICSRBIJA-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jelena 10.06.2022.
Divno! Ne zna se šta je lepše. Ovog leta sm...
Nenad 17.05.2022.
Sve je to mrtvo slovo na ppairu. Kaže se u ...
Kris 14.05.2022.
Da, ali da li ljudi znaju da ce to biti zgr...
Perica Ognjanovic 16.04.2022.
Sjajan tekst, svaka cast. Mi smo upravo ugr...
Nenad 29.03.2022.
Nekada je Novi Sad bio pun parkova i zeleni...

;