SFSOPLATE-468X60-BANNER

TEHNIKE BAJCOVANJA DRVETA – Dekorativna površinska obrada drveta

20.01.2008. | Dr Milan Jaić | DRVO-tehnika

Bajcevi se najčešće nanose četkom, prskanjem ili valjanjem. U industriji se koriste druge, vrlo specifične tehnologije, u zavisnosti od vrste proizvoda i primenjenog bajca.

Nanošenje bajca četkom

Mada je metod nanošenja četkom u profesionalnom lakiranju uglavnom isčezao, on se još uvek relativno često koristi za bajcovanje. Ovaj metod se posebno koristi za bajcovanje površina komplikovanog oblika. Nanošenje prskanjem bi u ovakvim slučajevima prouzrokovalo stvaranja vrtloga u uglovima, što bi dovelo do nejednake distribucije, sa svetlijim prugama na linijama vrha. Ako se bajc nanese četkom, površina će biti jednomerno obojena.

Bajc obično ima mali suvi ostatak i drvo ga potpuno apsorbuje. Zbog toga se tragovi koje ostavljaju dlake četke ne vide kada se koristi četka za nanošenje, što nije slučaj kada se četka koristi za nanošenje laka. Bajc bi trebalo naneti na površinu u debelom sloju, a zatim ga treba razmazati i poravnati dugim pokretima četke u pravcu vlakana. Treba koristiti četke sa veoma mekom dlakom.
Prednosti i nedostaci korišćenja ovog metoda su tipične za nanošenje tečnih materijala četkom.

Nanošenje bajca prskanjem

Za nanošenje bajca prskanjem obično se koriste konvencionalni pištolji za lakiranje ili pumpe koji rade na niskom pritisku sa pištoljima sa mešanjem vazduha – airmix. Ova tehnika se uglavnom koristi za bajcovanje ravnih površina.

U poređenju sa nanošenjem četkom, prskanjem se postiže veća produktivnost, mada se prskanjem proizvod dosta i rasipa. Mora se izbeći nastanak turbulencije, posebno ako predmet ima ćoškove. Zato treba raditi sa relativno niskim pritiskom od oko 2-2,5 bara, a dizne treba da budu manje od onih koje se obično koriste za nanošenje laka, između 1,3 i 1,5 mm.

Ravnomerna obojenost se dobija čak i u zonama veće apsorpcije kada se bajc nanosi prskanjem, tj. ista količina bajca se nanosi po celoj površini. S druge strane, boja će izgledati tamnija ako se bajc nanese četkom u zonama gde drvo apsorbuje veću količinu proizvoda (na ivicama ili blizu čvorova, npr.). Količina koju treba naneti zavisi od vrste drveta i proizvoda koji se obrađuje. Male količine bajca sa rastvaračem koji se brzo suši ili, kao alternativa, vodeni bajcevi sa velikim molekulima koji ne mogu da u većoj meri prodru u drvo koriste se npr. za bukvu ili trešnju, koje se odlikuju nejednakom površinskom apsorpcijom.

Kada se bajcuju sklopljeni proizvodi (npr. stolice), bajc se nanosi potapanjem ili se prska pištoljima sa elektrostatičkim raspršivanjem. Ova tehnologija u kombinaciji sa određenim bajcom daje veoma ujednačen efekat bojenja.

U proizvodnji građevinske stolarije (prozora - ramova) često se koriste uređaji sa rotacionim raspršivačima (diznama). Pri nanošenju bajc se raspršava u vrlo sitne čestice, zahvaljujući centrifugalnoj sili, i na taj način omogućava se prodiranje bajca u dovoljnoj meri.

NEKOLIKO SAVETA KAKO DA DOBIJETE SAVRŠENO OBAJCOVANO DRVO

1. Pažljivo izaberite drvo

Plavkasto, izuzetno sunđerasto drvo sa tragovima smole na površini nije pogodno za bajcovanje. Prisustvo mekog drveta ili nepravilan tok vlakanaca imaju za posledicu nejednaku obojenost. Ako se drvo furnira, mora se sprečiti da lepak probije iz pora. Lepak ne upija bajc, tako da će pore ostati neobojene. Ovaj se problem veoma često javlja, posebno kada se koristi karbamidni lepak. Da bi ovakav problem sprečili, koristite smešu lepka sa većom količinom punila (brašna) i manje vode. Lepak nanesite u najmanjoj mogućoj količini. Još jedan savet koji vam dajemo je da dodate 15-20% polivinilacetatnog (PVA) lepka, uz napomenu da koristite lepak bez alkalnih mineralnih punioca koji mogu da ometu kiselinski katalizacioni proces karbamidne smole. Savetujemo vam i da se konsultujete sa proizvođačem lepka pre nego što počnete da radite.

Kada predmet furnirate postavljanjem furnirskih listova u suprotnim smerovima da bi dobili simetričan izgled, često možete primetiti da bajc na levoj i desnoj strani nije isti. Ovo se dešava zato što su pore furnira koji je okrenut naopako nagnute prema suprotnoj strani. Za ovaj problem nema efikasnih rešenja – jedino rešenje je da popravite boju posle nanošenja prvog sloja bajca ili da nanesete bajc u boji kao završni sloj. Da bi postigli jednoobrazno bajcovanje, važno je da furniri ili masivno drvo potiču od istog debla.

Pre bajcovanja, drvo treba ravnomerno da obrusite korišćenjem brusnog papira koji ima malo veća zrna (N0 120-150). Uvek treba brusiti u smeru protezanja vlakanaca. Brušenje poprečno na vlakanca stvara sitne brazde koje se vide i posle nanošenja bajca. Uvek koristite novi brusni papir. Ako je brusni papir istrošen on će površinu uglačati, što dovodi do nejednake apsorpcije bajca i stvaranja mrlja. Što su zrna grublja, to će površina bolje propuštati bajc, tako da će završni izgled biti tamniji.
Vrsta abrazivnog sredstva, stepen u kome je nanet po papiru koji služi kao podloga, tip mašine, brzina obrade predmeta kroz brusilicu i pritisak trake, sve su to promenljive koje mogu da izazovu velike razlike u upijanju bajca i razlike u završnoj boji. Zato njihova vrednost mora biti konstantna sve dok se proces obrade potpuno ne završi.

2. Po završenom brušenju pažljivo uklonite prašinu

Ako u porama ostane i najmanja količina prašine od brušenja, one će u većoj meri upiti bajc, što će dovesti do stvaranja tamnih tačaka. Kod nekih egzotičnih vrsta drveta, prašina od brušenja može čak i da spreči upijanje bajca.

3. Nanošenje bajca na ravne površine mora uvek početi od ivica

Ako radite na horizontalnim površinama, uvek radite od dna prema vrhu. Kada se koristi pištolj za prskanje, važno je naneti bajc u dva sloja, kako bi bio ravnomerno razliven. Ako horizontalne površine imaju pruge ili vertikalni de-zen, prvo nanesite bajc na te površine, a zatim ravnomerno na celu površinu. Drvo u ivičnoj zoni upija više bajca od površina paralelnih sa podužnom osom. Ovaj fenomen je uzrok veće obojenosti ovih tačaka, što je naročito vidljivo ako se bajc nanosi četkom ili sunđerom. Ako koristite četku, na ove površine nanesite bajc koji je više razblažen.

Ovaj fenomen će biti manje vidljiv ako se bajc nanese prskanjem, jer će naneta količina biti ista za celu površinu. Nanošenje četkom, krpom ili sunđerom je bolje rešenje ako želimo da pore drveta budu više naglašene, ili ako su površine vrlo složene. Kao što smo već rekli, vazduh u pištolju za prskanje stvara vrtloge kod nepopunjenih uglova u drvetu, što sprečava da se bajc ravnomerno rasporedi.

4.  Uvek unapred pripremite dovoljnu količinu bajca u željenoj nijansi

Ako se za vreme rada mora pripremiti i dodatna količina bajca, može doći do grešaka pri mešanju i stvaranja različitih nijansi.

Pre i tokom upotrebe bajc treba dobro promešati, jer su neke vrste (npr. beli bajc) veoma teške i mogu da se natalože, što će dovesti do toga da je površina različito nijansirana.

5.  Različite delove drveta koji će kasnije biti sastavljeni u celinu mora bajcovati ista osoba

Različite osobe različito rukuju pištoljem za prskanje. Nanošenja bajca mogu izgledati različito, sa manje ili više upadljivom obojenošću ako ih izvršavaju različite osobe.

Nanošenje bajca valjanjem, sunđerom ili krpom

Kada se u industrijskoj proizvodnji mora bajcovati ravna površina, proizvod se nanosi posebnim mašinama koje ga raspoređuju po površini velikim valjcima. Bajcevi koji se koriste za ovakve mašine pripremljeni su na specifičan način.

Nanošenje sunđerom ili krpom se koristi kada želimo da postignemo ravnomernost boje i/ili kada želimo da se pore istaknu, da se više vide. Pošto se bajc nanese na površinu u debelom sloju četkom ili prskanjem, višak se uklanja sunđerom ili krpom bez dlačica.

Ako je boja ista, ovom tehnikom ćemo postići svetlije nijanse nego ako koristimo četku ili prskanje, a i završni efekat će biti ravnomerniji. Ne samo da krpe ili sunđeri otklanjaju svaki višak iz pora poroznog drveta, već imaju i odlike punioca, zbog čega su i same pore vidljivije. Bajcu koji će se tretirati metodom krpe ili sunđera potrebno je dosta vremena za sušenje da bi majstor mogao da obavi svoj posao dok je on još uvek u tečnom stanju na površini.

 

 

Komentari: 2

Bojan 10.03.2016 17.25.34

Kod bajčeva nikada ne može da se dobije svetlija boja naknadno jer su bajčevi polu-transparentni i to je moguće samo kod pokrivnih boja na nitro, poliuretanskoj, vodenoj bazi itd. Jedini način je potpuno uklanjanje bajca brušenjem i ponovno nanošenje.

Željko kljaić 15.06.2014 23.33.50

Zamolio bih vas za savet! Naime, kupio sam nova master kraft sobna vrata i majstor mi je obojio vrata nitro bajcom u boji hrasta. Vrata je prespricao pistoljem. Vrata su jako tamna, verovatno je prespricao vise puta. Zanima me da li sada mogu ta ista vrata obojiti nekom drugom nijansom bajca da budu svetlija?

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;