IZOLACIJA-468X60-BANNER

Pametan njujorški apartman od 40 metara kvadratnih

23.05.2013. | Inhabitat

Prvobitno je ovaj neobično mali njujorški apartman imao visoke plafone i površinu od samo 40 metara kvadratnih. Zatim je nastupio biro Specht Harpman Architects i video potencijal da prekorene neprijatno mali apartman u prostrani, svetli stan tako što je iskoristio visinu plafona od 7,26m i pristup krovnoj terasi. Postavljanjem četiri „žive“ platforme, biro je pretvorio ovaj suštinski mrtav prostor u stvarno odličan dom na više nivoa koji ima dosta prostora.

Prvobitni stan je bio nezgodno projektovan sa čudnovato postavljenim sobama, od kojih nijedna nije bila dovoljno velika za krevet ili kauč. Vlasnici su želeli da stvore udoban apartman i zatražili pomoć od njujorške firme Specht Harpman radi renoviranja. Njihovo rešenje je bilo da stvore kontinualnu cirkulaciju od ulaza do krovne terase. Kroz efikasnu upotrebu prostora, ugrađene plakare i nameštaj, kao i dizajn ispunjen svetlošću, apartman izgleda mnogo veći od 40 metara kvadratnih.

Po ulasku, stupate u kuhinju, koja ima elegantne bele kabinete i skrivene kuhinjske uređaje u elementima. Kupatilo je ušuškano sa desne strane od ulaza. Nekoliko koraka dalje je otvorena dnevna soba sa visokim plafonima i medija centrom ugrađenim u virtuelni kamin.

Stepenice sa ugrađenim prostorom za skladištenje ispod njega vodi do izdignute spavaće sobe sa krevetom koji visi iznad dnevne sobe. Na kraju još jedno stepenište vodi do krovne terase i bašte. Prozori punih visina ispunjavaju prostor sa dnevnom svetlošću, a beli zidovi odbijaju svetlost u stanu još više. Jedina vrata koja postoje su ona koja vode u kupatilo, dok inače otvoreni plan čini da mikro stan izgleda prostran i prozračan.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Ime 08.12.2022.
Narod je bio prisiljen da zida bez papira j...
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...

;