INFONET-468X60-BANNER

Sedište kompanije Amazon u obliku biosfera

22.05.2013. | Gizmag

Ako kompanija Apple može da ima sedište u obliku svemirskog broda, onda i kompanija Amazon može imati biosfere. Iako kompanije ne stvara potpuno samostalan ekosistem tako da njeni zaposleni nikada ne moraju da napuste posao, predata dokumentacija Građevinskom zavodu grada Sijetla ukazuju da ona planira da izgradi nešto slično u svom novom sedištu u Sijetlu.

Uobičajeno je da korporacije sa sedištima u državi Vašington grade svoje kampuse u prigradskim naseljima, ali kompanija Amazon napušta taj trend gradeći svoje sedište na kampusu veličine 30,65 hektara u centru Sijetla. To je najveći projekat u istoriji grada i kupole (sfere) su deo predloga revizije dostavljenog gradskoj vlasti prošle nedelje.

Sfere su jedan mali deo kampusa koji će se nalaziti na uglu 7. avenije i ulice Lenora i koji će pokrivati tri gradska bloka i uključivati tri nebodera. Lokacija sfera je prvobitno namenjena za više konvencijalne šestospratne zgrade pravougaonog oblika, ali ovo je napušteno u korist tri sfere različite veličine koje se seku. Sfere imaju velike kubature na više od pet spratova i imaju površinu od 6.038 metara kvadratnih unutrašnjeg prostora.

Same sfere su veoma transparentne i napravljene od više slojeva stakla pridržanih od strane metalnog rama i, iako oni izgledaju kao staklenici, oni to nisu. Biljke koje će biti posađene su iz planinskih sredina, tako da mogu da prežive na temperaturama i uslovima vlažnosti vazduha koje su udobne za ljude. Takođe, velika kubikaža i otvoreni prostor postiče rast biljaka, i može čak da primi izrasle (omanje) drveće.

Cilj je da se zaposleni osećaju opušteno i više u vezi sa prirodom sa ovim parkovskom okruženjem, omogućavajući im da se bolje druže i rade. Postoje prostori za samostalni i grupni rad, kao i prostori za ručavanje. Kompanija Amazon je takođe izjavila da će novi dizajn povećati javnu interakciju u spoljašnjim oblastima, uz inkorporaciju igrališta i parkova koji će poboljšati područja blizu nebodera izbegavajući mrtve, prazne fasade i pomažući u boljem definisanju javnog prostora.

Ako projekat dobije zeleno svetlo od gradskih zvaničnika Sijetla, očekuje se da će celokupni projekat novog sedišta kompanije Amazon biti gotovo za šest godina.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;