INFONET-468X60-BANNER

SKWID koristi snagu vetra i plime

20.05.2013. | Gizmag

Već postoji širok spektar obnovljivih energetskih sistema koji uprežu snagu vetra, zajedno sa sistemima koji generišu struju preko toka okeanskih struja. Prema japanskoj inženjerskoj kompaniji MODEC (Mitsui Ocean Development & Engineering Co.), međutim, njen SKWID sistem koji će uskoro biti testiran će biti prvi koji radi obe stvari odjednom.

SKWID je skraćenica za „Savonius Keel and Wind Turbine Darrieus“. Ovo je prikladno, pošto je usidrena plutajuća platforma koja sadrži i Savonius plimsku turbinu ispod nivoa vode i Darrieus vertikalnu vetroturbinu u vazduhu. Oni su povezani sa centralnim menjačem/generatorom, omogućavajući SKWID-u da generiše energiju iz vodenih struja, vetra ili oba. Pored toga, rotacija plimske turbine može da se koristi da kako bi pomogla vrtenju vetroturbine, onda kada su vetrovi slabi i kada je potrebno malo dodatne inercije.

Dizajn Darrieus turbine je takav da ona može da se okreće na levo ili na desno, tako da on radi bez obzira na pravac vetra. Plimska turbina se vrti u samo jednom pravcu, ali to radi bez obzira na smer vodene struje. Navodno je čak u stanju da koristi i najslabije struje, i na nju ne utiče rast morskih životnih oblika na njenom cilindru u obliku kašike/lopatica. Pored toga, zato što se ne okreće brže od struje, tvrdi se da je i bezbedna za morske životne oblike.

SKWID ne bi trebalo olako da može da se prevrne u uzburkanom moru, pošto generator na palubi i plimska turbina ispod nivoa vode održavaju njegov centar gravitacije nisko. Pored toga, paluba u obliku prstenova (koja je izvor plutanja) je povezana sa centralnom strukturom preko fleksibilnih gumenih držača, što mu omogućava da se ljulja napred i nazad sa talasima, dok turbine i prateća oprema ostaju stabilno i uspravno.

Prema japanskim novinskim agencijama, jedan SKWID će biti postavljen i testiran u blizini obale Japana, u neko vreme na jesen ove godine. Vetroturbina bi trebalo da se nalazi 47 metara iznad nivoa mora, dok će plimska turbina imati prečnik od 15 metara. Zajedno, oni mogu biti u stanju da proizvedu dovoljno energije da obezbede energetske potrebe oko 300 domaćinstava.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;