INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Finska mikro kuća je toliko mala da se može izgraditi bez dozvole

16.05.2013. | Gizmag

Dizajner Robin Falk (Robin Falck) je stvorio sopstvenu mikro kuću koja je dovoljno mala da se može izgraditi bez dozvole u Finskoj. Prema finskim propisima, možete zaobići proces dobijanja dozvole ako je objekat manji od 9 ili 12 metara kvadratnih (u zavisnosti od toga gde se gradi). Uz pomoć nekoliko lokalnih arhitekata, Falk je bio u stanju da napravi svoj originalni dizajn realnost i rezultat je ovaj jednostavan i stilizovani, ruralni dom.

Odavajući počast okružujućem prostoru, Falk je dom nazvao „Nido“, što znači „pričije gnezdo“ na italijanskom. Struktura ima veoma kompaktan otisak od 8,9 metara kvadratnih sa 4,6 metara kvadratnih tavanskog prostora. Podeljenja u dva nivoa, kabina je dovoljno velika da smesti spavaću sobu, dnevni prostor i plakar. Kuća se nalazi na jezeru i divljni Finske i pruža poglede na okolni pejzaž koji je vidljiv iz prizemlja i potkrovlja.

Prizemlje ima prijatni dnevni boravak koga karakteriše dramatični stakleni prozor koji daje utisak da se spoljni svet uvlači unutra. Veliki prozori pružaju prodor dnevne svetlosti tokom dana, dok ih njihov unutrašnji ugao čini idealnim za posmatranje zvezda. Spoljašnji trem je savršeno mesto za ručavanje, opremljen sa ležaljkama i roštiljem. Što se tiče kupatila - pa, pretpostavljamo da je to povratak prirodi.

Falk je koristio uglavnom reciklirane materijale za izgradnju kuće i projekat ga je koštao oko 7.000 evra plus utrošeno vreme.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;