Finska mikro kuća je toliko mala da se može izgraditi bez dozvole

16.05.2013. | Gizmag

Dizajner Robin Falk (Robin Falck) je stvorio sopstvenu mikro kuću koja je dovoljno mala da se može izgraditi bez dozvole u Finskoj. Prema finskim propisima, možete zaobići proces dobijanja dozvole ako je objekat manji od 9 ili 12 metara kvadratnih (u zavisnosti od toga gde se gradi). Uz pomoć nekoliko lokalnih arhitekata, Falk je bio u stanju da napravi svoj originalni dizajn realnost i rezultat je ovaj jednostavan i stilizovani, ruralni dom.

Odavajući počast okružujućem prostoru, Falk je dom nazvao „Nido“, što znači „pričije gnezdo“ na italijanskom. Struktura ima veoma kompaktan otisak od 8,9 metara kvadratnih sa 4,6 metara kvadratnih tavanskog prostora. Podeljenja u dva nivoa, kabina je dovoljno velika da smesti spavaću sobu, dnevni prostor i plakar. Kuća se nalazi na jezeru i divljni Finske i pruža poglede na okolni pejzaž koji je vidljiv iz prizemlja i potkrovlja.

Prizemlje ima prijatni dnevni boravak koga karakteriše dramatični stakleni prozor koji daje utisak da se spoljni svet uvlači unutra. Veliki prozori pružaju prodor dnevne svetlosti tokom dana, dok ih njihov unutrašnji ugao čini idealnim za posmatranje zvezda. Spoljašnji trem je savršeno mesto za ručavanje, opremljen sa ležaljkama i roštiljem. Što se tiče kupatila - pa, pretpostavljamo da je to povratak prirodi.

Falk je koristio uglavnom reciklirane materijale za izgradnju kuće i projekat ga je koštao oko 7.000 evra plus utrošeno vreme.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Đorđe 14.10.2021.
Radio bi 2 vikend kuće na Zlatiboru unutraš...
Kamenorezac 11.10.2021.
NIje poskupeo kamen, možete proveriti na sa...
Ivan 06.10.2021.
Sve je to ok. Ali da su bar vratili put u p...
ljuba 29.09.2021.
Hajde da danas analiziramo ocene izvodljivo...
Savic 27.09.2021.
Jedno od najlepiših i najpoželjnijih naselj...