INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Planirani Viking stadion će imati najveći transparentni krov na svetu

15.05.2013. | Gizmag

Američki fudbalski tim Minnesota Vikings je objavio konačni projekat za novi stadion koji će biti izgrađen u Mineapolisu u centru grada i koga će karakterisati najveći transparentni krov na svetu. Ovaj podvig će se postići korišćenjem vrhunskog polimera umesto stakla kako bi se materijal odupreo ekstremima klime Minesote, pružajući ujedno poglede na panoramu grada i obilje prirodne svetlosti i osećaja otvorenosti za navijače i igrače.

Zbog svoje ekstremne klime, Minesota nije baš najbolje mesto na svetu za sportove na otvorenom. Njene zime su obeležene sa mećavama i arktičkim hladnoćama, a leta su jako topla, sparna i bez vetra, često sa velikim olujama. Proleće i jesen su lepe, ali svako traje oko sat i po, tako da se mogu ignorisati.

U poslednjih pedeset godina, Minesota je izgradila niz zatvorenih i konvertabilnih stadiona koje štite od vremenskih uslova, ali teške snežne padavine predstavljaju veliko opterećenje za obimne kupole. Setimo se slučaja kada se u decembru 2010. godine krov Metrodome stadiona u Mineapolisu srušio pod težinom snega.

Planovi za novi višenamenski stadion, koji će zameniti Metrodome, objavljeni su u ponedeljak (13. maja) od strane fudbalskog tima Minnesota Vikings, Odbora za izgradnju sportskih objekata države Minesote (MSFA - Minnesota Sports Facilities Authority) i arhitektonskog biro specijalizovanog za projektovanje stadiona HKS Sports & Entertainment Group.

Stadion je deo videcenijskog programa obnove za centar grada Mineapolisa, a posebno za priobalnu oblast. Stadion je kapaciteta 65.000 sedišta i koštaće 975 miliona dolara. Projektanti kažu da se grad može pohvaliti sa autentičnom strukturom koja je pod uticajem svoje lokacije i obeležen je sa ogromnim pramcom i velikim vratima okrenutim ka gradskim obrisima, a koja su toliko visoka da mogu da komotno propuste dabldeker. Cilj projekta je da odražava gradsku klimu, geografiju, istoriju, arhitektonsko i tehnološko nasleđe.

„Projekat odražava istinitu priču o zajednici u Minesoti sa svojim međunarodnim stilom koji je vođen klimatskim promenama i očuvanju energije“, kaže Brajan Trubej, direktor projektantskog biroa HKS Sports & Entertainment Group. „Unutrašnja zapremina ga čini najviše svestranom, višenamenskom zgradom u zemlji sa najsavremenijom digitalnom tehnologijom.“

Vrhunac projekta stadiona je najveći transparentni krov na svetu. On se ne otvara, ali je nagnut kako bi se poboljšalo nošenje opterećenja od snega. On će pokriti južnu polovinu stadiona i biće napravljen od etilen tetrafluoroetilena (ETFE) umesto od stakla. Ovaj transparenti polimer prenosi više svetlosti i bolje izoluje od stakla sa samo 1 odstom težine stakla i cenom koja je niža za 24 do 70 odsto.

ETFE može nositi sopstvenu težinu za 400 puta, može se popraviti zavarivanjem i ima radni vek od 50 godina. Međutim, on je takođe dobar prenosnik zvuka i treba da se sastoji od nekoliko naduvanih slojeva. On se već koristi na drugim stadionima i kupolama Eden projekta u Kornvolu, Velika Britanija, i deo je namera projektanata radi smanjenja operativnih troškova.

Viking stadion je planiran kao objekat koji će biti domaćin cele godine, a kako je najavljeno, on će ugostiti mnogo više događaja neko bilo koji drugi stadion na svetu. „Navijači će biti bliže akciji nego na bilo kom drugom stadionu u zemlji“, rekao je vlasnik i predsednik kluba Vikings, Zigi Vilf. „Kombinacija operabilnih krajnjih zidova sa prozirnim krovom i velikim prozorima koji se nalaze u celom objektu će dati navijačima priliku da iskuse najbolje od oba sveta: otvoreni osećaj sa zaštitom od vremenskih uslova.“

Pored toga, stadion ima za cilj da se uklopi u urbano tkivo grada umesto da liči na svemirski brod koji je upravo sleteo. „Želeli smo projekat koji podstiče vezi sa okruženjem, dizajn koji će podstaći ekonomski razvoj i koji će biti destinacija, a ne barijera“, rekla je Mišel Kelm-Helgen, predsednik Odbora za izgradnju sportskih objekata države Minesote.

Sledeći korak je da projekat bude dostavljen Odboru za implementaciju stadiona Mineapolisa (Minneapolis Stadium Implementation Committee) i Gradu Mineapolisu na reviziju. Polaganje temeljca za novi stadion je planirano za oktobarpo završetku rušenja Metrodome stadiona. Prva utakmica Vikinga na novom stadionu je najavljena za početak sezone 2016.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;