Eko-raznovrsna VanDusen botanička bašta u Vankuveru

13.05.2013. | Gizmag

Kada većina arhitekata govori o održivosti oni imaju tendenciju da zamišljaju neupadljivu formu kao kritični element, ili toalet sa sivom vodom napravljen od recikliranih plastičnih čaša. Mnogo se govori, ali vrlo mali broj tih izjava doživi realnost - Centar za posetioce Botaničke bašte VanDusen u Vankuveru je izuzetak.

Projektovan od strane arhitektonskog biroa Perkins+Will, u saradnji sa gradom Vankuverom i VanDusen botaničkom baštom, centar pokriva povšrinu od 1.765 metara kvadratnih i izgrađen je po ceni od nešto više od 22 miliona kanadskih dolara.

Celokupna vizuelna perspektiva i forma je inspirisana autohtonom orhidejom Britanske Kolumbije. Talasaste, zelene, krovne latice lebde iznad betonskih elemenata i zidova od nabijene zemlje, povremeno se nadvijajući ka dole, pružajući slobodnotekuću segmentaciju prostora. Latice su povezane sa „vegetacijskom zemljišnom rampom“ koja povezuje krov sa tlom. Ova veza ne samo da obezbeđuje toplotnu izolaciju, već i takođe dozvoljava formi da se prirodno prilagodi okruženju.

Centar je projektovan kao „net-zero“ zgrada koja malo prevazilazi kriterijume za sertifikaciju po LEED Platinum rejtingu. Geotermalne bušotine i solarne toplotne cevi su integrisane kroz ceo sistem kako bi obezbedile potrebe za grejanjem i ispunile net-zero cilj.

S obzirom na lokaciju na zapadnoj obali, i cilja za ugljeno-neutralnim objektom, bilo je u potpunosti prirodno da se drvo uključi kao osnovni građevinski materijal. Drveni elementi projekta su veoma prisutni kroz celi projekat. Drvene ploče oivičavaju donju stranu latica koje se protežu preko staza. Plafoni, zidovi, solarni dimnjaci su obloženi sa prilagođenim drvenim elementima.

Kišnica se filtrira i koristi kao siva voda u celom objekti, dok se „nepoželjna“ crna voda tretira na licu mesta putem bioreaktora, i zatim se otpušta u „filtrirajuće polje“ i baštu. Ventilacija je potpomognuta sa estetski lepim solarnim dimnjakom koji se sastoji od zastakljenih okulusa i aluminijumskog hladnjaka.

I baš zbog orhideje iz koje je inspirisan prostor, ogromni solarni dimnjak je strateški postavljen tačno u centru mesta odakle se latice šire. Biomimikrijski elementi dizajna, kao ovaj opisan iznad, stvara estetsku arhitekturu koja nema ni jedan isti element strukture.

Kada je pejzažni arhitekta Kornelija Han Oberlander angažovana da pomogne sa projektom centra ona je otišla u svoju biblioteku i počela da pretura po knjigama o prirodi. Jedna knjiga se posebno isticala - Azbuka biljaka autora Karla Blosfelda (The Alphabet of Plants by Karl Blosfeld). Fokusirajući se na fotografiju biljaka (oko 1928) ove stare školske knjige, Kornelija je našla crno-belu fotografiju orhideje odakle je inspiracija izvučena.

„U urbanim sredinama ljudi trebaju da osveže svoje duše tako što će se okružiti prirodom“, kaže Kornelija. U tom smislu, ključne karakteristike projekta širom lokacije su posebno uključene kako bi se prikazala lepota celokupnog objekta.

Centar za posetioce Botaničke bašte VanDusen smešta kafić, proširenu biblioteku, prostor za volontere, prodavnicu i fleksibilni prostor za učenje i sastanke za privatne organizacije, pojedince i radionice.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...
TikiCar 25.04.2019.
Spominje se povezivanje NBG sa Rakovicom, a...
veselnik 13.04.2019.
"Služba za urbanizam koja će okupiti 10 str...
Ljubinka 09.04.2019.
Da li se na zidove koji su krecenim prajmer...
Maks 04.04.2019.
Političari treba da shvate da se autoput, o...