Projekat nove brazilske istraživačke stanice na Antartiku

09.05.2013. | Gizmag

U februaru 2012. godine, Brazilska istraživačka stanica na Antartiku je skoro potpuno uništena u požaru izazvanom izlivanjem goriva iz rezervoara. Dve osobe su poginile, a operacija je pretrpela finansijski gubitak od 12,4 miliona dolara. Ubrzajmo sada do 2013. godine, gde budućnost za Estação Antártica Comandante Ferraz, kako se zove stanica, izgleda mnogo bolja.

Pobednički predlog za novu stanicu je saopštila brazilska mornarica na nedavnom skupu u Rio de Žaneiru. Pobednik takmičenja za projektovanje stanice vredne 52,3 miliona dolara je arhitektonski biro Estúdio 41 iz grada Kurutiba, Brazil, i on je dobio 50.000 dolara vrednu novčanu nagradu.

„Projekat je u fazi preliminarne studije i kompletna izvršna verzija bi trebalo da bude gotova do kraja godine“, objašnjava arhitekta Eron Kostin iz biroa Estúdio 41. Očekuje se da će nova istraživačka stanica biti spremna za rad do marta 2015. godine.

Arhitekte su prioritizovale funkciju i prostorni raspored pri projektovanju nove zgrade koja se prostire na 3.200 metara kvadratnih i može da primi 64 ljudi u letnjem i 34 u zimskom periodu. Jedan blok na najvišem nivou smešta balkone, servisna područja i životne/trpezarijske prostore.

Donji blok je pripojen laboratorijama, površinama za održavanje i funkcionisanje, dok je poligonalni blok rezervisan za socijalnu interakciju i uključuje auditorijum, internet kafe, konferencijsku salu, video sobu i biblioteku. Odvojeni heliodrom, garaža i cisterne goriva su takođe uključeni u projekat.

Projekat uzima u obzir izazov ekstremnih vremenskih uslova i ima za cilj da smanji uticaj na životnu sredinu i da poštuje lokalnu floru i faunu, ujedno se prilagođavajući topografiji lokacije na poluostrvu Keler.

Zgrada će biti izgrađene na podesivim stubovima, tako da se oni mogu prilagoditi varijacijama izazvanim usled temperaturnih promena i odleđivanja. Stanica će biti napajana sa gorućim etanolom, nizom fotonaponskih solarnih panela na vrhu severnog dela zgrade i vertikalnim vetroturbinama postavljenim na jugozapadu zgrade. Sistemi za prečišćavanje i ponovno korišćenje otpadnih voda na licu mesta su takođe deo projekta.

„Projekat ima prelepu formalnu kompoziciju koja favorizuje horizontalnost i koja je ojačana ritmom nosećih struktura. Ovo pruža dobru prostornu organizaciju, specijalizovane sektore i pametno korišćenje prostora“, rekao je član žirija Flavio Fereira tokom objavljivanja rezultata u Riju.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 21.01.2021.
Sve je to lepo, ali ne rešava uzrok nego po...
mile 20.01.2021.
Na slici mnogo lepo izgleda.
Milan 08.01.2021.
Možete li mi zamjeniti lezaj u pumpe grunst...
Zvonko 05.01.2021.
Pa godina 2020 je prosla, ja zivim na zapad...
Darko 05.01.2021.
Kada bi se odbili svi zahtevi za legalizaci...