INFONET-468X60-BANNER

Pavagen pločice sakupljale energiju na maratonu u Parizu

25.04.2013. | Gizmag

Iako se termin „električni“ može ponekad koristiti za opisivanje performansi koje oduzimaju dah, taj termin se nerado koristi u opisivanju maratonaca. Ipak, to je upravo reč koju bismo koristili da opišemo ovogodišnji Pariski maraton, koji je održan u nedelju, 7. aprila. Vidite, kako su stopala skoro 40.000 trkača stale na 25 metara instalacije posebnih pločica na početku maratona, kinetička energija je sakupljena i pretvorena u korisnu električnu energiju.

Zamisao kompanije Pavagen Systems (o čemu smo već pisali i taj tekst možete ovde pogledati), svaka pločica koja sakuplja energiju se savija za 5mm kada se na nju zgazi, što dovodi do 8 vati kinetičke energije dobijene tokom kratkog perioda koračanja. Postavkom niza pločica u pešačkoj oblasti i proizvedena energija se može skladištiti u baterijama, ili koristiti za napajanje uličnog osvetljenja, informacionih panela, komunikacionih tehnologija i sl.

176 Pavagen pločica postavljenih preko tačke polaska 37. Pariskog maratona u Šanzelizeu predstavlja najveću instalaciju do danas ove britanske kompanije. Pločice su takođe postavljane oko tribina i oko drugih ključnih tačaka duž rute, dok je ugrađena bežična tehnologija bila u stanju da prenosi informacije o proizvodnji energije na ogromne ekrane postavljene na ruti.

U zanimljivom obrtu, sponzor Pariskog maratona 2013, kompanija Schneider Electric je obećala da će povećati već ionako značajnu donaciju od 50.000 evra francuskoj NVO Habitat et Humanisme za 10.000 evra, ako trkači i gomile gledalaca uspeju da generišu više od 7.000 vat-sati. Iako je konačna cifra bila oko 4,7kWh, kompanija Schenider je ipak odlučila da da obećani bonus, i humanitarna organizacija će dobiti pun iznos.

Što se tiče samog maratona, dvadesetdvogodišnji Piter Some iz Kenije je pobedio u muškoj kategoriji sa vremenom od 2:05:38, dok je Tadesu Boru iz Etiopije postavila novi rekord u kategoriji žena sa vremenom od 2:21:06.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;