Kompoziti drvo/plastika šire polja primene – VELIKI RAST PROIZVODNJE

05.11.2008. | Aluminijum&PVC

Jedan od razloga sporijeg rasta evropskog tržišta se nalazi u činjenici da se tek u poslednje vreme vrši usaglašavanje standarda kvaliteta. Evropski kompaunderi pretežno koriste čisto drvno brašno na bazi četinara, radije nego manje kvalitetno drvno brašno dobijeno mlevenjem otpadnih materijala, u kome su moguće različite nečistoće.

Prošlogodišnji II Kongres o kompozitima drvo/plastika (KDP) je doneo generalan zaključak da proizvodnja ovih kompozitnih materijala ima sve veći udeo u Evropi. Najbolji signal za to su kretanja na tržištu materijala, gde je cena drvnog brašna porasla za oko 30 odsto u prošloj godini. Samo pre tri godine je u Nemačkoj proizvedeno približno 5.000 tona godišnje, da bi proizvodnja porasla na 100.000 tona u Evropi, od čega 20.000 tona samo u Nemačkoj. Nasuprot tome, proizvodnja u Severnoj Americi, odakle je i pokrenuta ova proizvodnja, dostigla je nivo od preko 700.000 tona godišnje, sa prognozom da će tržište KDP u 2010. godini dostići iznos od 1,6 miliona tona.

Niska termička stabilnost
Primene kompozita na bazi duroplasta i drvnog brašna ili vlakana mogu da sadrže do 70 odsto punila. U ovom kompozitu se prevazilaze neki od problema, kao što su niska termička stabilnost, što može biti negativan efekat kod smesa sa termoplastima.

USAGLAŠAVANJE STANDARDA

Sa aspekta polimernog materijala, u Evropi se najčešće primenjuje polipropilen kao matrica. Sa druge strane, u Severnoj Americi je pretežni polimerni materijal polietilen visoke gustine, dok je to u azijskom regionu PVC. Razlog za to je što prerađivači u Evropi  nameravaju da zamene tradicionalna punila kod  polipropilena (talk, kalcijum, karbonat, staklena vlakna, itd.) sa drvnim brašnom. Tako u ukupnoj strukturi polimerne matrice u evropskom regionu, oko 82 odsto otpada na polipropilen.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Predrag 24.07.2021.
Interesuje me cena po mq kako se krece
Saša 19.07.2021.
A je l' može prvo obilaznica oko Kragujevca...
Aleksa 14.07.2021.
Glavnu stavku niste naveli, a to je, trenut...
DARKO 12.07.2021.
Zato što su najkorumpiranija državna instit...
Rasa 08.07.2021.
Koji je uslov za dobijanje subvencije za fa...