Kompoziti drvo/plastika šire polja primene – VELIKI RAST PROIZVODNJE

05.11.2008. | Aluminijum&PVC

Jedan od razloga sporijeg rasta evropskog tržišta se nalazi u činjenici da se tek u poslednje vreme vrši usaglašavanje standarda kvaliteta. Evropski kompaunderi pretežno koriste čisto drvno brašno na bazi četinara, radije nego manje kvalitetno drvno brašno dobijeno mlevenjem otpadnih materijala, u kome su moguće različite nečistoće.

Prošlogodišnji II Kongres o kompozitima drvo/plastika (KDP) je doneo generalan zaključak da proizvodnja ovih kompozitnih materijala ima sve veći udeo u Evropi. Najbolji signal za to su kretanja na tržištu materijala, gde je cena drvnog brašna porasla za oko 30 odsto u prošloj godini. Samo pre tri godine je u Nemačkoj proizvedeno približno 5.000 tona godišnje, da bi proizvodnja porasla na 100.000 tona u Evropi, od čega 20.000 tona samo u Nemačkoj. Nasuprot tome, proizvodnja u Severnoj Americi, odakle je i pokrenuta ova proizvodnja, dostigla je nivo od preko 700.000 tona godišnje, sa prognozom da će tržište KDP u 2010. godini dostići iznos od 1,6 miliona tona.

Niska termička stabilnost
Primene kompozita na bazi duroplasta i drvnog brašna ili vlakana mogu da sadrže do 70 odsto punila. U ovom kompozitu se prevazilaze neki od problema, kao što su niska termička stabilnost, što može biti negativan efekat kod smesa sa termoplastima.

USAGLAŠAVANJE STANDARDA

Sa aspekta polimernog materijala, u Evropi se najčešće primenjuje polipropilen kao matrica. Sa druge strane, u Severnoj Americi je pretežni polimerni materijal polietilen visoke gustine, dok je to u azijskom regionu PVC. Razlog za to je što prerađivači u Evropi  nameravaju da zamene tradicionalna punila kod  polipropilena (talk, kalcijum, karbonat, staklena vlakna, itd.) sa drvnim brašnom. Tako u ukupnoj strukturi polimerne matrice u evropskom regionu, oko 82 odsto otpada na polipropilen.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 26.10.2021.
Samo da ne bude ko cvetni trg ili plato kod...
Ante 23.10.2021.
Недавно је Предcедник обећао да ће радови п...
Nenad 22.10.2021.
Lepa stvarčica, ali mislim da ne može masov...
Nenad 19.10.2021.
Da li LED sijalice i creva imaju zaštitu od...
Vida 15.10.2021.
Kada će u opštini Surčin biti sproveden pro...