Solarni krovni prozori koji se otvaraju i zatvaraju sa daljinskim upravljačem

17.04.2013. | Gizmag

Krovni prozori su lep način puštanja svetlosti dana u kuću, a ako se oni mogu i otvoriti, onda predstavljaju i efikasan način ispuštanja toplote i zagušljivog vazduha koji se diže na plafon. U zavisnosti od njihove lokacije, međutim, oni mogu biti teško pristupačni za otvaranje bez električnih instalacija koji idu do njih. Zato je komapnija Velux predstavila bežično upravljani solarni krovni prozor (Solar Powered Fresh Air Skylight).

Njihov krovni prozor ima ugrađene krovne solarne panele koji pune integrisanu bateriju, čak i u oblačnim danima i na krovovima koji nisu okrenuti ka jugu. Ta baterija napaja motor koji otvara i zatvara prozor na komandu putem bežičnog daljinskog upravljača. Koristeći taj daljinski, korisnici takođe mogu da programiraju otvara i zatvaranje prozora po unapred određenom rasporedu.

Senzor koji se nalazi pored solarnih panela detektuje kišne kapi, i automatski zatvara krilo prozora u slučaju kiše. Ukoliko korisnici žele da zaštite svoje domove od toplote sunca u sred dana, fanrički instalirane roletne su dostupne kao opcija - i one takođe mogu biti kontrolisane daljinski.

Solarni krovni prozor se može pogledati u upotrebi u video snimku ispod (napomena: video je na engleskom jeziku).

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 12.01.2022.
Neće poskupeti kamen. Kamen struganik, prir...
zoran 12.01.2022.
Mozda ce u eurima sve poskupeti zbog nikakv...
Rados 02.01.2022.
Lepa predizborna kampanja samo ne znam koja...
Milan Radojević 29.12.2021.
Ovo je lepa vest. Sava centar je sa arhitek...
Zoran 28.12.2021.
Ocekujem totalni kolaps I pad cena gori neg...