IZOLACIJA-468X60-BANNER

Brisanje prašine sa holandskog blaga

17.04.2013. | WAN

Iako se mnogi muzeji prepravljaju prema slici Bilbao muzeja, Nacionalni muzuje Holandije, Rijksmuseum, preuzeo je odlučno drugačiji put - investiranje u svoju prošlost kako bi učvrstio svoju budućnost renoviranjem vekovne muzejske zgrade, namesto gradnje nove.

Nakon decenije renoviranja, novi Rijksmuseum je otvorio svoja vrata 13. aprila. Sada javnost može da uživa u impresivnoj kolekciji muzeja od preko 8.000 umetničkih dela i istorijskih objekata, uključujući četiri Vermera, dvadeset Rembranta i retku belu Rietveld stolicu.

Centralni deo masivne rekonstrukcije vredne 375 miliona evra jeste restauracija originalne muzejske zgrade, koja je projektovana od strane holandskog arhitekte Pjera Kujpersa (Pierre Cuypers) daleke 1885. godine. Španski arhitektonski biro Cruz y Ortiz i francuski projektant muzeja Žan Mišel Vilmot (Jean Michel Wilmotte) su obnovili zgradi njenu staru slavu, uklanjajući mnoge promene iz 20. veka i obnavljajući njen jasan plan i ukrasne detalje.

Nekada tamna i pretrpana zgrada je dramatično transformisana u svetlu i prostranu „katedralu umetnosti“ sa impresivnim novim ulazom, najasavremenijim prostorijama i obnovljenim galerijama.

Obezbeđivanjem dodatnog galerijskog prostora u posebnoj zgradi u blizini (novi paviljon za azijsku umetnost od 670 metara kvadratnih), glavna zgrada se oslobodila zagušenja i dobila je dostojno mesta za pravilno posmatranje umetnosti. Novi „muzej na otvorenom“ od 14.500 metara kvadratnih u obliku istorijskog vrta je zasnovan na projektu Kujpersa iz 1901. godine, i on uokviruje čitavu obnovu.

Iako je projekat obnove imao nekoliko početnih teškoća, uglavnom zbog upotrebe azbesta i debate o tome da li da se obnovi biciklistički pristup kroz zgradu, koje su odlagale otvaranje i rezultirale sa povećanim troškovima projekta, pristup „manje je više“ je izgleda dobro poslužio muzeju.

Sa svojim povećim volumenima verno restauiranim i okupanim prirodnim osvetljenjem, deluje kao da su se zavese podigle i prikazale muzej Rijksmuseum po prvi put. Posetioci, čak i oni koji su upoznati sa ovim cenjenim muzejom, imaju priliku da ga iznova dožive.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Megi 17.01.2023.
Ovo je stvarno nešto posebno...kao u Švajca...
Stanko 14.01.2023.
Konačno nešto lepo na Zlatiboru! Stvarno pr...
Peks 13.01.2023.
Dozvolite vise legalizaciju kuca da moze da...
Mig 23.12.2022.
Zašto ne povezati Zrenjanin sa postojećim a...
DARKO 23.12.2022.
Naravno da su bespravni investitori motivis...

;