Betonski elementi koji svetle u mraku

11.04.2013. | Design Build Source

Nemački proizvođači Kann i NightTec su sarađivali u razvoju završnih betonskih elemenata koji svetle u mraku i koji se zovu NightTec Leuchsteine. Dizajnirani za industrijsku upotrebu, elementi koriste sunčevu svetlost koja napaja njihovo svetljenje, smanjujući potrebu za veštačkim osvetljenjem u tamnim okruženjima, što ih čini ekološkim izvorom energije.

Fosforoscentni kristali su ugrađeni u betonsku površinu i oni zarobljavaju energiju sunca i emituju svetlo svake večeri po oko 10 časova. Iako elementi deluju belo na suncu, njihov večernji sjaj će se odraziti bilo u plavoj ili zelenoj boji u zavisnosti od izabranog premaza.

Iz dizajnerske perspektive, betonski elementi koji svetle u mraku pružaju jedinstveni površinski finiš za enterijerske i eksterijerske prostore. U stambenim okruženjima on je popularan za ugradnju u podovima, bazenima, pa čak i stolovima i kuhinjskim elementima.

NightTec Leuchsteine elementi međutim, imaju komercijalni fokus kao dizajn koji integriše estetiku sa inovativnim bezbednosnim funkcijama gde se betonski elementi primenjuju na stepeništima nebodera i koriste se da obeleže izlazne putanje u slučaju nužde ili da obeleže ručice vrata. Ovo je posebno korisno ako struja bude nedostupna u opasnim područjima tokom nestanka struje.

Iako svetlost koja se iz elemenata emituje nije intenzivna, kompanija NightTec opisuje kapacitet osvetljenja elemenata kao adekvatnu da osvetli avionske piste ili heliodrome noću.

Sa globalnim industrijskim fokusom na ekološke inicijative, koncept unosi novi život u trajne i lako-održive karakteristike betona. Beton nije namenjen da emituje svetlost, tako da su neke zemlje koje se bave energetskim uštedama preuzele agregatnu tehnologiju svetlećih elemenata kao novi održivi materijal.

Kompanija NightTec je inovator u „light cycling“, procesu reciklaže svetlosti. Na osnovu procena budućih građevinskih renoviranja koje koriste iluminacijske materijale, oni su otkrili da bi ovi betonski elementi koji svetle u mraku mogli da imaju godišnji potencijal uštede energije od 212 milion megavat-časova u Nemačkoj.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Goran 10.07.2019.
Kada ce da se uradi put Sremska gazela u Do...
Dragana Tošić 27.06.2019.
Poštovani, molim Vas za kontakt firme u S...
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...
TikiCar 25.04.2019.
Spominje se povezivanje NBG sa Rakovicom, a...
veselnik 13.04.2019.
"Služba za urbanizam koja će okupiti 10 str...