IZOLACIJA-468X60-BANNER

Kerns centar sa reflektujućom fasadom nalik oklopu

25.03.2013. | Gizmag

Australijski biro Charles Wright Architects projektovao je jedinstveni posetilački centar u Kernsu (Cairns), Kvinslend, koji je inspirisan naučno-fantastičnim filmom „Predator“. Fasada centra ima niz reflektujućih panela koji gotovo liče na neku vrstu oklopa, dok u isto vreme odražava okolni botanički pejzaž.

„Predložili smo dizajn koji doslovno odražava baštu kao kamuflažu za zgradu sa vizuelnim efektom sličnim odelu koje je nosio vanzemaljski lovac u originalnom filmu „Predator“ iz 1987. godine“, rekli su iz biroa Charles Wright Architects.

Posetilački centar Botaničke bašte Kernsu je usko povezan sa pešačkom promenadom, koja plete svoj put kroz bašte i povezuje se sa gradskom umetničkom četvrti. Temeljno mapirani dizajn omogućava posetiocima pristup info-pultovima, prostorima za performans i odmaralištima, dok neprimetno koračaju kroz bujne vrtove. Takođe postoji nada da će iskrivljeni reflektujući stakleni paneli, zajedno sa obiljem stabala i biljaka koje okružuju strukturu, odvratiti ptice od sudaranja sa staklom.

Centar se sastoji od dve strukture - severni blok okupan suncem koga karakteriše informativni centar, izložbeni prostor, višenamenska sala, dvorišni amfiteatar, kafe i terasu, i južni blok koji je posvećen poslovnom čvorištu za osoblje. Kancelarijski prostor je adaptiran za ovu tropsku klimu i karakteriše ga maksimalno korišćenje pasivne unakrsne ventilacije.

„Želeli smo da projektujemo 'zelenu' zgradu koja predstavlja paradigmatičnu promenu za Kerns, udaljavanje od konvencijalnih vernakularnih zgrada ka novim i progresivnim rešenjima koja se mogu primeniti bilo gde u tropskim krajevima“, kažu u birou Charles Wright Architects.

Centar objedinjuje više održive sisteme kao što su fotonaponski paneli koji vraćaju solarnu energiju nazad na mrežu, sistem sakupljanja kišnice, niskoenergetsko osvetljenje, efikasne građevinske materijale, solarno reflektujuće staklo i izolovanu unutrašnju termalnu masu za smanjenje gubitka energije.

Posetilački centar Botaničke bašte Kerns je dobitnik nagrade Eddie Orbin Award 2012 za zgradu godine, koju dodeljuje Australijski institut arhitekata (Australian Institute of Architects). Žiri je pohvalio projekat, navodeći da je bio „hrabro i radikalno odstupanje od klasično izgrađenih i laganih centara Kvinsledna, čiji je alternativni pristup ka životnom okruženju jasno generisao jak osećaj za mesto i korišćenje svetlosti. Zgrada prikazuje izvanredno radno i posetilačko okruženje u okviru jasnog održivog etosa.“

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jelena 10.06.2022.
Divno! Ne zna se šta je lepše. Ovog leta sm...
Nenad 17.05.2022.
Sve je to mrtvo slovo na ppairu. Kaže se u ...
Kris 14.05.2022.
Da, ali da li ljudi znaju da ce to biti zgr...
Perica Ognjanovic 16.04.2022.
Sjajan tekst, svaka cast. Mi smo upravo ugr...
Nenad 29.03.2022.
Nekada je Novi Sad bio pun parkova i zeleni...

;